MIL » Ajankohtaista, FIG, Tapahtumat, Uutiset

FIG eWorking Week 20.-25.6.2021

25.6.2021
Mikael Still

Viime vuoden Working Week oli peruttu ja siirretty tälle vuodelle. Jo aikaisessa vaiheessa järjestelytoimikunta yhdessä FIG:n kanssa oli päättänyt, että tapahtuma järjestetään pelkästään virtuaalisena.

Tapahtuma alkoi yleiskokouksen ensimmäisellä osuudella sunnuntaina klo 10 aamupäivällä. Tai siis joillekin oli jo iltapäivä (Australia ja Uusi Seelanti) ja joillekin aamuyö (Amerikka). Mutta eurooppalaisille kokous alkoi siis aamupäivällä. Kaikille kokous alkoi kuitenkin yllätyksellä. Agendan mukaan kokouksessa piti äänestää vuoden 2025 tapahtumapaikasta. Ehdokkaina oli Australian Brisbane ja Puolan Varsova. Jo aikaisemmin oli päätetty, että ensi vuoden kongressi pidetään Etelä-Afrikassa, Working Week vuonna 2023 Ghanassa ja 2024 Yhdysvalloissa.

FIG oli kuitenkin tehnyt päätöksen, että ensi vuoden kongressi pidetään Varsovassa, sitten Ghana ja Florida ja Etelä-Afrikan kongressi oli siirretty neljä vuotta eteenpäin vuoteen 2026. Syynä tähän ovat Afrikan epävarma koronatilanne ja vaikea rokotusoperaatio, minkä takia ulkomaalaisten maahanpääsymahdollisuudet vuoden päästä ennakoidaan jo nyt vaikeiksi. Koska kongressi on suuri tapahtuma, joka edellyttää varausten ja taloudellisten sitoumusten tekeminen hyvissä ajoin etukäteen FIG oli päätynyt tähän ratkaisuun.

Alkujärkytyksen jälkeen ratkaisu sai hyvin paljon positiivista palautetta. Varsinkin taloudellisten riskien hyvää hallintaa sai kiitosta, samoin kuin varmuuden tuominen kuvaan nyt kun maailma on niin täynnä epävarmuutta muuten. Tapahtuma tullaan luultavammin järjestämään hybridimuodossa, eli osallistuminen sekä paikan päällä että virtuaalisesti lienee mahdollista. Ajankohta tulee olemaan joko keväällä tai alkusyksystä, neuvottelut tapahtumapaikkojen kanssa on jo täydessä vauhdissa.

Yleiskokouksessa esiteltiin myös FIG:n taloudellista tilannetta. FIG tiedosti jäsenorganisaatioien ahdinkoa koronatilanteen takia ja tarjosi 20 % alennuksen vuoden 2021 jäsenmaksusta. Osittain tämän takia FIG:n taloudellinen tilanne on hieman haastavaa. Jäsenmaksu palautuu vuosina 2022 ja 2023 takaisin vuoden 2020 tasolle. Selvää on, että jäsenmaksujen lisäksi Working Week / kongressi on tärkeä tulolähde FIG:lle.

Kokouksen viralliseen osuuteen kuului myös kahden varapresidentin valitseminen tulevalle neljävuotiskaudelle. Ehdolla oli Mikael Lilje Ruotsista Kabir Muhammad Nigeriasta ja Kwaame Tenadu Ghanasta. Ehdokkaat olivat tehneet omat esittelyvideot etukäteen ja lisäksi he saivat vastata kysymyksiin kokouksen aikana.

Äänestyksen tuloksena tehtäviin valittiin Mikael Lilje ja Kwaame Tenadu. Äänestyksessä käytetty sovellus oli helppokäyttöinen ja turvallisen tuntuinen. Äänestysaikaa kummassakin äänestyskierroksessa kesti noin vuorokauden. Tulokset julkaistiin viimeistään yleiskokouksen toisessa osuudessa perjantaina. Itselle tuli mieleen, että virtuaaliäänestystä voisi käyttää jatkossakin, vaikka itse tapahtumaan pääsisi osallistumaan paikan päälle. Yleiskokouksissa äänestys on aikaa vievää, kun käytetään suljettua lippuäänestystapaa.

Yleiskokouksen lisäksi tapahtumaan mahtui paljon ammattilaista ohjelmaa. Eri aikavyöhykkeet oli otettu huomioon jakamalla ohjelmaa aamupäivästä aina puoleen yöhön suomen aikaa. Myös Keynote-esitykset pidettiin normaalista poiketen eri ajankohtina eri päivinä, jotta mahdollisimman monella olisi mahdollisuus seurata niitä siedettävään aikaan.

Tapahtuma pidettiin HOPIN- nimisen sovellukseen avulle, joka mielestäni oli hyvä ja toimiva järjestelmä. Taukojen aikana oli eri verkostoitumismahdollisuuksia virtuaalihuoneissa joko jostain aiheesta tai sitten yleisesti. Kuten tavallisissa juhlissakin taukohuone ”kitchen” oli suosituin kohtaamispaikka. Paljon juteltiin koronasta ja nopeasti kävi ilmi, miten erilainen tilanne on eri maissa. Siinä missä Suomessa rokotukset ovat hyvässä vaiheessa, monessa maassa ne ovat hädin tuskin päässeet alkuun. Monesta maasta kuultiin myös todistuksia, että maan viranomaiset käytännössä edelleen kielsi koko koronan olemassaoloa. Toinen ajankohtainen aihe oli tietenkin menossa olevat futiksen EM-kisat.

Tietenkin iso puheenaihe oli etä- ja läsnätapahtuman väliset erot. Moni kaipasi luonnollisesti uusien ja vanhojen kollegoiden tapaamista kasvotusten, joka mahdollistaa aitoa verkostoitumista. Tuntien lentomatkoja lentokenttäodotuksineen kukaan ei kuitenkaan erityisesti kaivannut. Etätapahtuma säästää aikaa, rahaa ja ilmastoa.

MIL tarjosi jäsenilleen osallistumista MIL:n piikkiin, ilahduttavasti neljä jäsentä tarttui tilaisuuteen, josta yksi oli ns. Young Professional, eli korkeintaan 35-vuotias joka on valmistunut kymmenen vuoden sisällä. Lisäksi oli paljon muitakin suomalaisia mm. Maanmittauslaitoksesta ja Aalto-yliopistolta. Someaktiivisuuden perusteella myös suomalaiset osallistujat olivat aktiivisesti mukana.

e-Working Week oli hyvin järjestetty ja tekniikka pelasi mielestäni yllättävän hyvin. Tästä on varmasti saatu hyviä kokemuksia jatkoa ajatellen, jos tapahtuma tulevaisuudessakin järjestetään virtuaali- tai hybriditapahtumana.