MIL » Maailmalta, MILA, Tapahtumat, Uutiset

Viron maanmittauspäivät 2019

19.3.2019
Paavo Häikiö

Viron maanmittauspäivät pidettiin jälleen Pärnussa kylpylähotelli Strandissa. Paikalla oli ennätysyleisö, peräti 270 maanmittaria. Tapahtuman suosio on kasvanut vuosi vuodelta, eikä syyttä, ohjelma on aina ollut kattava ja laadukas. Virossa maanmittarikunta on lähinnä yksityisen sektorin työntekijöitä ja yrittäjiä. He näkevät päivät hyvänä tapana pysyä kehityksen kelkassa ja verkottua. Suomalaisiakin yrityksiä tuolla toisinaan soisi näkevänsä, vaikka toki yhteistyötä Suomen ja Viron yritykset tekevät varsinkin paikkatietoalalla muutoinkin.

Virossa naistenpäivä on iso tapahtuma, ja maanmittauspäivät sattuivat tänä vuonna olemaan juuri naistenpäivänä. Tämän johdosta tilaisuudessa jaettiin kaikille naispuolisille osallistujille kukkaset. Kuvassa EGÜ:n puheenjohtaja Kristi Käär. Kristi ei viettänyt vain naistenpäivää, vaan myös syntymäpäivää, jolloin Maa-ametin pääjohtaja Tambet Tiits herkistyi laulamaan maanmittauspäivien avajaisiksi Kristille syntymäpäivälaulun.

Maanmittauspäivien ohjelmassa oli paljon niitä aiheita, jotka puhuttavat myös Suomessa. Kiinteistörekisterimaailmassa tavoitellaan parempaa sijaintitarkkuutta raja-aineistolle, jota työtä myös Suomessa tehdään ja on tehty paljon menneinä vuosina.

3D-rajojen määrittämiseksi kiinteistöille Tallinnassa on valittu pilottialue. Lainsäädäntöä tälle ei ole vielä olemassa, eli ensin on tarkoituksena kokeilla, miten 3D-kiinteistörajoja voitaisiin hallita ja määritellä rajatulla alueella, ja sen jälkeen tehdään jatkosta päätökset. 3D-kiinteistöjen rajojen hallintaa kolmiulotteisesti on yritetty viedä monissa maissa eteenpäin, mutta kovin montaa toteutusta ei vielä tästä löydy. Josko Viro pääsisi asiassa olemaan eräs uranuurtajista, se jää nähtäväksi. Viron maanmittauspäivillä isossa roolissa ovat myös paikkatietoala ja geodesia, niin myös tällä kertaa.

Yksipäiväinen tapahtuma päättyy perinteisesti EGÜ:n vuosikokoukseen ja illalliseen. Vuosikokouksessa ei ollut tällä kertaa henkilövalintoja eikä äänestyksiä eikä muutoinkaan mitään ylimääräistä dramatiikkaa. Kaikki maanmittauspäiväosallistujat eivät osallistu tapahtuman iltajuhlaan, paikalle saapui noin 100 vierasta. Hyvä päätös tapahtumalle siitä kuitenkin saatiin aikaiseksi, ruoka oli hyvää ja tanssiorkesteri soitteli vanhoja virolaisia hitti-iskelmiä neuvostoajoilta. Mukava ilta kaiken kaikkiaan.

Kulkeminen Tallinnasta Pärnuun ja takaisin hoitui hienosti Mairolt Kakkon avustuksella. Ensi vuonna Viron maanmittauspäivät järjestetään Tallinnassa. Päiväkin on jo lyöty lukkoon. Viron maanmittauspäivät 2020 pidetään Tallinnassa 6.3.2020. Suosittelen lämpimästi osallistumista, tapahtuman ollessa Tallinnassa sinne voi osallistua helposti vaikkapa vain päiväretkellä.

Paavo Häikiö