MIL » CLGE

CLGE General Assembly Istanbulissa

11.10.2019
Mikael Still

MIL:n puheenjohtajana olin ensimmäistä kertaa osallistumassa CLGE:n (The Council of European Geodetic Surveyors, www.clge.eu) yleiskokoukseen, joka pidettiin Istanbulissa 26.-28.9. Suomesta sekä MIL että MAKLI ovat jäseniä, mutta olemme sopineet, että MAKLI osallistuu aina kevään yleiskokoukseen ja MIL syksyn kokoukseen. CLGE:n tehtävänä on edustaa ja edistää yksityisen ja julkisen sektorin maanmittarin ammattia Euroopassa ja jäsenorganisaatioita on 38 maasta.

Viime vuosina CLGE:n sisäinen toimintatapa on herättänyt jonkin verran kritiikkiä ja varsinkin Pohjoismaat Suomi mukaan lukien ovat vaatineet lisää läpinäkyvyyttä toimintaan ja rahankäyttöön sekä lisää tehokkuutta yleiskokouksiin. Istanbulissa jälkimmäinen toteutui ainakin. Turkkilaiset isännät (ja varsinkin emäntä) pitivät huolen siitä, etteivät puheet venyivät liikaa ja aikataulut pitivät kutakuinkin. Etukäteen olin kuullut kauhuskenaarioita siitä, että ohjelma on myöhästynyt tuntikaupalla, joten siihen nähden kokous oli positiivinen kokemus. Talouspuoli esitettiin myös aikaisempaa tarkemmin, mutta tiedot talouden seurannasta ja budjetista tulivat vain pari päivää ennen kokousta. Tämä ei tietenkään ole hyväksyttävää ja siihen luvattiin parannusta jatkossa.

Lisäjännitystä tapahtumaan aiheutti maanjäristys kesken kokouksen. Järistys tapahtui noin 75 km etäisyydellä kokouspaikalta, voimakkuus oli 5.7 Richterin asteikolla ja episentrumi sijaitsi noin 10 km syvyydessä. Kokouspaikalla järistys tuntui selvästi ja vesi läikkyi laseista mutta kaikki suhtautuivat rauhallisesti eikä paniikkia esiintynyt, kiitos isäntäväen nopean, rehellisen ja rauhoittavan tiedottamisen. Järistyksessä kymmenkunta henkilöä Istanbulissa oli loukkaantunut ja lieviä vahinkoja rakennuksiin oli esiintynyt. Turkissa on esiintynyt seismistä aktiivisuutta viime aikoina ja edellinen järistys (M4,9) oli tapahtunut vain pari päivää aikaisemmin. Istanbulissa rakennusbuumi on ollut viime vuosina kovaa ja moni asiantuntija on sitä mieltä, ettei riittävästi ole varauduttu isompaan maanjäristykseen, joka vääjäämättä on edessä jossain vaiheessa.