MIL » Pohjoismainen yhteistyö

Tanska juhli maanmittareiden 250-vuotista taivalta

10.9.2018
Paavo Häikiö

Tanskalainen maanmittari on saavuttanut kunniakkaan 250 vuoden iän. Tapahtuman kunniaksi Tanskan maanmittareiden yhdisys Den danske Landinspektørforening  DdL järjesti juhlavan tilaisuuden Aalborgissa yliopiston tiloissa 24. – 25.8.2018.

Avajaisissa puhumaan oli saatu vaikuttava esiintyjäkaarti. Tilaisuuden avauspuheenvuoron piti Minister of Energy, Supply and Climate Lars Chr. Lilleholt, tanskaksi tietystikin. Onneksi juhlapuheet ovat melko tavalla samanlaisia millä kielellä tahansa, joten ne myös ymmärtää melkoisen vaivattomasti.

 

Kuvassa ministeri Lars Chr. Lilleholt

Muita puhujia avajaisissa olivat

– Mayor Thomas Kastrup-Larsen, Municipality of Aalborg
– Rector Per Michael Johansen, Aalborg University
– Director Pia Dahl Højgaard, Geodatastyrelsen

Keynote puheenvuoron piti Professor Emeritus Stig Enemark.

Paikalla oli pohjoismaiset edustajat Suomen lisäksi myös Norjasta. Lisäksi juhlaan olivat saapuneet sekä FIG:n että CLGE:n edustajat.

Kuvassa Louise Friis-Hansen FIG:stä

Toisena päivänä yliopistolla pidettiin avointen ovien päivää, jolloin esiteltiin maanmittausalan koulutusta Aalborgin yliopistossa. Oli kaikille kysymysmerkki kuinka tällainen tilaisuus houkuttelee kaupunkilaisia tutustumaan maanmittauksen saloihin.

Ihmisiä virtasi koko päivän ajan tasaisesti ihmettelemään näyttelyä. Ehkä yleisesti kiinnostavin kohde oli kuitenkin merenmittausalus, jossa itsekin vietin useamman tovin.

Tilaisuuden päätti nuorten torvisoittokunta

Upea tilaisuus ja tuosta voi hyvin ottaa mallia, kun Suomessa vastaavaa tilaisuutta joskus järjestetään. Vähän laskentatavasta riippuen meillä on edessä maanmittauksen 400-vuotisjuhlat joko 10 tai 15 vuoden päästä. Ruotsi-Suomen maanmittauslaitoksen historia menee vuoteen 1628, jolloin Kustaa Aadolf perusti laitoksen laatimaan kartaston valtakunnasta. Suomen ensimmäinen maanmittari oli Olof Gangius, hän aloitti työnsä Suomessa 1633. Niin tai näin, pian tällainenkin juhlahetki on käsillä.