MIL » Mittanauhan nollapäässä

Puheenjohtajalta 2/2018

29.5.2018
Paavo Häikiö

MIL:n kevät on sujunut hyvissä merkeissä. Maanmittauspäivät onnistuivat erinomaisesti, mielenkiintoisia aihepiirejä on tällä hetkellä valittavaksi yllin kyllin. MIL on ollut aktiivisesti mukana myös kansainvälisessä toiminnassa. Viron maanmittauspäiville ei järjestetty MIL:n puolesta tänä vuonna erillistä jäsenmatkaa, koska päivät järjestettiin Tallinnassa eikä tästä johtuen ollut tarvetta yhteismatkalle. Päivillä oli Suomesta todella mukava osanotto. FIG Congressissa Istanbulissa olimme myös paikalla.

Maankäyttö- ja rakennuslain kokonaisuudistus on parhaillaan käynnistymässä. Myös MIL:iä pyydettiin asettamaan ehdokkaansa MRL-kokonaisuuduksen työryhmiin, ja näillä näkymin näistä tehdään päätös 11.6.2018. Olemme ehdolla asemakaavan toteuttamisen työryhmään.

MRL-kokonaisuudistus oli suurella painolla esillä Maanmittauspäivillä, kuten myös toimitustuotannon kehittäminen. Kuntien näkövinkkelistä nämä asiat kietoutuvat toisiinsa. Maanmittauspäivien jälkeen on viety eteenpäin toimintaprosessien kehittämistä kuntien, Maanmittauslaitoksen ja ympäristöministeriön kesken. MRL-uudistuksessa yksi suuri kokonaisuus on digitalisaatio, ja kuinka toimintaa voidaan parantaa ja ylipäätään mitä kaikkia prosesseja tarvitaan. Tahtotila näyttää olevan nyt kehittämiselle hyvin myönteinen, ja ainakin virkamiestasolla kehittämiseen suhtaudutaan ennakkoluulottomasti. Kuntien toimitustuotannon kehittäminen käytännössä edellyttää MRL:n tarkastelua KML:n ohella, ja nyt olemme tämän osalta suurten mahdollisuuksien äärellä. Toivottavasti momentumi saadaan käytettyä siten, että hyödyt realisoituvat täysimääräisinä.

Jäsenrekisteriasiaa käytiin lävitse MIL:n kehittämispäivässä. Ensi kevääksi toimintamallia muutetaan. Jäsenlaskutusta ei toteuteta enään samalla tavalla kuin tänä keväänä. Tämän kevään jäsenlaskutuksesta tuli paljon negatiivista palautetta, mutta muuttamalla toimintamallia ongelmista kyllä päästään eroon.

Syyskokouksessa tehtiin päätös rahaston perustamisesta, ja sellainen on nyt perustettu. Rahaston tuottoa voidaan käyttää maanmittausalan edistämiseen. Tuettavia kohteita voisivat olla esimerkiksi eri tapahtumien matka- ja  osallistumismaksut tai julkaisujen tekeminen. Rohkeasti vain hakemaan avustuksia, kun hyviä ideoita syntyy!

Seuraava jäsentilaisuus on syyskuun Syyspäivän täräys syyskuussa. Sitä odotellessa hyvää ja aurinkoista kesää!

Yhteistyöterveisin

Paavo Häikiö

Puheenjohtaja