MIL » Mittanauhan nollapäässä

Puheenjohtajalta 1/2018

13.2.2018
Paavo Häikiö

Toisinaan käy niin, että palaset alkavat loksahtelemaan kohdilleen itsekseen. Näin on lopulta käymässä ja käynyt maanmittausalan yhdistysten yhteistyön järjestämisessä. MIL ja MAKLI ovat linjanneet Maankäyttö ry:n omaksi yhteiseksi järjestökseen, jonka kautta voidaan kanavoida kaikki MIL:n ja MAKLIn yhdessä tekemät tapahtumat ja muut aktiviteetit. Tällä hetkellä Maankäyttö ry:n jäseninä on vain MIL ja MAKLI. Maanmittauspäivien neuvottelukunnasta ja samalla tietysti myös Maanmittauspäivien järjestelyistä jäivät muut kuin MIL ja MAKLI pois syksyllä 2017. Tämän jälkeen olikin aika luontevaa todeta Maanmittauspäivien neuvottelukunnan käyneen tarpeettomaksi, ja Maanmittauspäivät siirrettiin Maankäyttö ry:n alle.

Alun perin Maankäyttö ry perustettiin hoitamaan Maankäyttö-lehden julkaisutoimintaa. Nyt tähän rinnalle on tullut uusi tehtävä, Maanmittauspäivien järjestäminen. Tänä vuonna haetaan Maanmittauspäiville se konsepti, jota hienosäätämällä edetään myös jatkossa. Harrastelijoina meidän ei kannata haaskata aikaamme tapahtumajärjestelyissä juuri muuhun, kuin laadukkaan ohjelman tuottamiseen. Siksi tämän vuoden Maanmittauspäivien onnistuminen on tavattoman tärkeää; järjestelymalli on nyt saatava konseptoitua ja ohjeistettua, jotta sitä ei enää tarvitse miettiä tulevina vuosina. Tapahtumien järjestämisessä on lopulta hyvin vähän työtä, jos kaiken tarpeettoman sähläämisen järjestelyissä onnistuu välttämään.

Järjestelytoimikunta on koottu MIL:n ja MAKLIn hallituksen vapaaehtoisista jäsenistä. Ryhmä on ollut hyvin aktiivinen ja jokainen on kantanut sovitun vastuunsa järjestelyissä. Uskon, että saamme jatkossakin aktiivisen tekijäporukan liikkeelle, varsinkin, jos työssä voidaan keskittyä lähinnä siihen pääasiaan eli ohjelman rakentamiseen.

Syksyllä käynnistyi maanmittarimatrikkelityö innokkaan työryhmän toimesta, johon vetäjäksi valittiin Arvo Vitikainen. Ensimmäiseksi lähdettiin selvittämään eri tietolähteitä, joita voitaisiin käyttää työssä, sekä esimerkkejä muiden yhdistysten tekemistä matrikkeliprojekteista. Selvitysten perusteella ilmeni hyvin pian, että matrikkelin kokoaminen nyt käytössä olevista tietolähteistä kiinnostavaksi painotuotteeksi ei käytännössä onnistu pelkästään vapaaehtoisvoimin, vaan edellyttäisi noin vuoden täysipäiväistä työntekijää tietoja keräämään ja editoimaan. Tässä vaiheessa tällaiseen ei ole rahkeita, joten tämän projektin osalta ei enää edetä. Nyt asia on kuitenkin selvitetty ja työn laajuus tiedossa.

Useilla jäsenillä on ilmennyt ongelmia jäsenrekisterimme jäsenlaskutuksen kanssa. Hyvin monet jäsenet ovat pystyneet maksamaan laskunsa palvelussa, mutta liian monella palvelu ei olekaan toiminut. Tämä on hyvin harmillista. Juuri tällaisten asioiden soisi toimivan kuin vanhojen junien vessat, mutta ilmeisesti aina vain joudumme taistelemaan erilaisten keskeneräisten ohjelmistojen kanssa. Jäsenrekisteriasia otetaan hallituksessa uuteen tarkasteluun tämän vuoden aikana.

Talvisin yhteistyöterveisin

Paavo Häikiö

puheenjohtaja