MIL » Ajankohtaista, FIG, Tapahtumat

FIG Congress 2018 Istanbulissa

22.5.2018
Paavo Häikiö

Onnistuneen Suomen FIG Working Weekin jälkeen vuorossa oli Turkin vuoro järjestää FIG tapahtuma, tällä kertaa ei Working Weekiä vaan oli Congressin aika. Congressi pidettiin Istanbulin kongressikeskuksessa lähellä Taksimin aukiota.

Congressi järjestetään joka neljäs vuosi, ja se eroaa Working Weekistä lähinnä siinä, että tekninen ohjelma on päivän pidempi. Ensimmäinen kokouspäivä on jo sunnuntai eikä Working Weekin tapaan maanantai. Muutoin tapahtumat ovatkin aika tavalla samanlaisia, eli tekninen ohjelma etenee koko ajan kymmenessä eri rinnakkaissessiossa komissioittain.

Tänä vuonna tapahtumaan saapui yhteensä2320 osallistujaa. Merkille pantavaa oli se, että osallistujista vain noin 800 oli ulkomaalaisia. Mitä ilmeisimmin tapahtumaa boikotoitiin jonkin verran. Vertailun vuoksi Suomeen saapui reilusti yli tuhat ulkomaista vierasta, vaikka kyse oli Congressia pienemmästä tapahtumasta.

Viime aikaiset tapahtumat Turkissa näkyivät kaikkialla turvatarkastuksina ja metallinpaljastimina; edes kongressihotelliin ei ollut asiaa ilman metallinpaljastimen lävitse ujuttautumista. Poliisilla oli hieman erilaisia välineitä käytössään kuin mihin Suomessa on tottunut.

FIG:n vuosikokouspäivät olivat sunnuntai ja perjantai. Tänä vuonna äänestykset olivat tavanomaista mielenkiintoisempia. Jaossa oli FIG:n presidentin paikka, kaksi vice-presidentin pestiä, komissioiden puheenjohtajuudet sekä vuoden 2022 Congressin järjestämispaikka. FIG:n presidentiksi nelivuotiskaudelle 2019 alusta lukien valittiin Rudolf Staiger Saksasta. Vastaehdokkaana oli Brian Coutts Uudesta Seelannista. Vice-presidenttinä jatkaa edelleen Diane Dumashie Iso-Britanniasta ja uutena valittiin Jixian Zhang Kiinasta.

Kuvassa vasemmalta oikealle Rudolf Staiger, Jixian Zhang, Chryssy Potsiou, Orhan Ercan, Diane Dumashie ja Mikael Lilje

 

Komissioiden puheenjohtajuudet jaettiin seuraavasti:

  1. Winnie Shiu, CSSMG, China
  2. David Mitchell , SSSI Australia (appointed)
  3. Hartmut Müller, DVW, Germany
  4. vacant (FIG Council will appoint)
  5. Dan Roman, NSPS, USA
  6. Maria João Henriques, OE-CEG, Portugal
  7. Daniel Paez, CSS, Columbia
  8. Marije Louwsma, GIN, the Netherlands
  9. Ben Elder, RICS, UK
  10. Alan Muse, RICS, UK

 

 

Vuoden 2022 Congressin järjestämisvastuuta haki kaksi ehdokasta, USA (Orlando) sekä Etelä-Afrikka (Cape Town). Ennen äänestystä oli hyvin vaikea ennakoida, kuinka äänestyksessä käy. USA:n järjestelytoimikunta oli valmistellut tapahtumaansa jo vuosia ja he ovat käyneet ainakin  eurooppalaisissa tapahtumissa myös markkinoimassa sitä. Etelä-Afrikka tuli tavallaan uutena kisaan vasta myöhemmin. Äänestyksessä Etelä-Afrikka päihitti USA:n ei kovin suurella äänimäärällä mutta selvästi kuitenkin.

Teknisessä ohjelmassa oli valinnan varaa ja mielenkiintoisia sessioita löytyi laidasta laitaan. Kuultiin esimerkiksi Maailmanpankin ja FIG:n yhteistyönä syntyneen raportin tuloksia koskien markkina-arvoperusteista kiinteistönverotusta ja esityksiä Tanskan ja Saksan väliin rakennetun Fehrmarn Belt tunnelin lunastuksesta, 3D-katastereista eri puolella maailmaa, Puolan omaisuudensuojasta (rajamerkin hävittämisestä voi Puolassa saada 2 vuoden vankeustuomio), jne.

Teknisten sessioiden välissä oli hyvä tilaisuus käydä keskusteluja kollegoiden kanssa ja keskustelujen perusteella pääsinkin esittelemään kiinteistönvaihdannan palvelua Tšekkiläisille, KTJ:n tietopalvelua ja Maanmittauslaitoksen JAKO-järjestelmää Uusi Seelantilaiselle sekä Suomen voimajohtolunastuksen periaatteita Turkkilaiselle kollegalle. Tämä on hyvä osoitus siitä, että Suomen prosessit ja järjestelmät kiinnostavat ja myös siitä, että tavallinen maanmittari voi omalla osaamisella osallistua kansainväliseen toimintaan ruohonjuuritasolla.

Ammattiohjelman lisäksi tapahtumassa järjestettiin myös sosiaalista ohjelmaa, mm. Turkkilainen illallinen ja Gala Dinner. Gala Dinner pidettiin laivalla, joka seilasi Bosporinsalmen rantoja pitkin, sekä Euroopan että Aasian puolella. Onneksi sinä iltana vesisade taukosi ja pääsimmekin ihailemaan eri siltojen ja rakennusten iltavalaistusta. Illallisella istuttiin samassa pöydässä mm. Tanskalaisten kanssa, mikä osoittautui kohtalokkaaksi. Samaan aikaan Tanskassa pelattiin nimittäin Suomen ja Tanskan välistä ottelua jääkiekon MM-kisoissa, ja kaikkihan tiedämme, miten se peli päättyi.

Kaiken kaikkiaan tapahtuma oli onnistunut. Kuten Helsingissä viime vuonna Istanbulissakin kelit pitivät osallistujat tiukasti tapahtumapaikalla; viikko oli hyvin sateinen. Ensi vuonna onkin taas Working Weekin vuoro, tällä kertaa Hanoissa Vietnamissa.

Paavo Häikiö, Mikael Still

Kuvat: Martti Pietikäinen, Mikael Still

http://fig.net/

Artikkelin avainsanat: