MIL » Jotain ihan muuta, Maailmalta, Tapahtumat

Viron maanmittauspäivät – jäsenmatkan matkaraportti

8.3.2017
Paavo Häikiö

Kuusi aktiivista MIL:n jäsentä suuntasi 2.-4.3.2017 Viron maanmittauspäiville Pärnuun, jossa Eesti Geodeetide Ühing -niminen paikallisten maanmittareiden yhdistys järjestää maanmittauspäivät vuosittain.

Matka käynnistyi torstai-iltapäivänä Länsiterminaalista ja Tallinnaan matkustimme mukavasti m/s Finlandian loungessa. Tallinnasta Pärnuun matka taittui pikkubussilla ja perillä Pärnussa olimme noin klo 20. Majoituimme Strand Spa & Conference hotelliin, jossa myös maanmittauspäivät järjestetään. Järjestävän yhdistyksen edustajat olivat toivottamassa meitä tervetulleiksi ja tarjosivat vieraanvaraisesti meille ja Liettuan edustajille illallisen heti saavuttuamme.

Maanmittauspäivät Virossa on yksipäiväinen tapahtuma, jossa luentoja ja esityksiä on aamupäivästä aina iltakuuteen saakka. Luentojen jälkeen paikallinen ”ühing” pitää vuosikokouksen ja tapahtuman kruunaa iltajuhla illallisineen ja tansseineen. Tilaisuudessa oli myös laitetoimittajien ym. näyttely. Toisin sanoen kysymyksessä on varsin samantapainen tapahtuma kuin Suomen maanmittauspäivät.

Kuvassa Maa-ametin pääjohtaja Tambet Tiits

Tämän vuotisille maanmittauspäiville oli ilmoittautunut yhteensä 174 osallistujaa, joista suurin osa – kuten maanmittareista Virossa muutoinkin – oli yksityiseltä sektorilta. Lisäksi väkeä oli mm. Maa-ametista ja alan oppilaitoksista. Kaikki esitelmät pidettiin yhdessä salissa ja aiheet vaihtelivat laidasta laitaan. Pääpaino oli paikkatietoaiheissa, muista aiheista mainittakoon mm. ratahanke Rail Baltic ja katsaus mittauslaitteiden kehitykseen ja historiaan. Mukana olleet MILliläisetkin kunnostautuvat esiintyjinä: Paavo Häikiö kertoi kansallisesta maastotietokantahankkeesta, Pauliina Krigsholm Katasteri 2035 -tutkimuksesta ja Martti Pietikäinen markkinoi FIG Working Weekiä.

Kuvassa Pauliina Krigsholm

MILliläisten esitykset olivat englanniksi, mutta muutoin viroksi. Powerpoint-diojen avulla esityksiä pystyi kohtuullisesti ymmärtämään ja kännykän google-kääntäjä oli kovassa käytössä.

Iltajuhlassa paikalla oli pieneksi pettymykseksi vain noin puolet päivän osallistujista. Se ei kuitenkaan estänyt verkostoitumista ja hauskanpitoa. MILliläiset luovuttivat isännille tuliaisiksi Suomen 100-vuotisjuhlavuoden nimissä äärisuomalaisen Suomi 100 -tuotteen Vana Tallinn -juhlapullon.

Paluumatka Pärnusta alkoi klo 9 lauantaiaamuna. Bussimatkalla seurueemme sivisti itseään musiikillisesti kuuntelemalla puheenjohtajan 30 Gt:n soittolistaa. Musiikki hiveli (ja osin runtelikin) korvia ja kaikki matkustajat pääsivät myös valitsemaan kappaleita.

Matka Helsingin päässä M/S Finlandian portaikossa päättyi olutsateeseen. Ajatus olutsateesta saattaisi jonkun mielestä tuntua kiehtovalta, mutta kun sade tuli tölkkimuodossa, tuli meillä kiire sateensuojaan. Kuka kantoi tölkkejään roskapusseissa? Se ja monta muutakin asiaa saattaa selvitä osallistumalla ensi vuonna MIL:n jäsenmatkalle!

Matka Viron maanmittauspäiville oli mieleenpainuva ja miellyttävä tapahtuma. Matkan järjestelyt olivat erinomaiset ja muutoinkin homma meni putkeen, vaikka putki ei jäänytkään päälle. Ensi vuonna uudestaan ja toivottavasti silloin saamme vielä runsaammin osallistujia!

Petri Lukin

Artikkelin avainsanat: