MIL » Jotain ihan muuta

Kaupunkikehitys 2017

2.4.2017
Paavo Häikiö

Torstaina 30.3.2017 järjestimme yhdessä RIL:n ja SAFA:n kanssa Taperetalolla Kaupunkikehitys 2017 seminaarin. Tapahtuma oli kaikin puolin erittäin onnistunut. Tamperetalo vaikuttaa mutkattomalta kumppanilta järjestelijöille ja kelitkin olivat kauniin keväiset.

Itse seminaariohjelma on tietysti se pääasia. Ohjelmaan otettiin mukaan erilaisia kaupunkikehitykseen liittyviä aiheita tietojärjestelmäkehityksestä lainsäädäntöasioihin. Tämän tilaisuuden parasta antia on lähestyä moniammatillisen kuulijakunnan kanssa samaa asiaa monesta suunnasta. Yleisössä oli kaavoittajia, rakentajia, maanmittareita ja tämä on se suuri asia ja ero moneen muuhun tapahtumaan verrattuna. Ammattikunnan sisällä on turvallista ja helppoa puhua asiasta kuin asiasta, mutta jonkun rajan jälkeen se ei enää vie asioita eteenpäin. Tarvitaan keskustelua ammattikuntarajojen ylitse. Aitoa keskustelua. Tällainen tapahtuma on siihen todella hyvä alusta.

Upein esimerkki ammattikuntien yhteistyöstä kuultiin Mariina Hallikaiselta, Colossal Orderin toimitusjohtajalta.

Colossal Order on kehittänyt kaupunkisuunittelupelin nimeltä Cities Skylines. Siinä pelaajat ympäri maailman voivat ottaa vaikkapa kotikaupunkinsa työn alle ja alkaa kehittämään sitä. Tämä huomattiin myös Hämeenlinnan kaupungissa, jossa peliä käytettiin osallistamaan kaupunkilaisia yleiskaavan laadintaan ja kotikaupunkinsa kehittämiseen.

Ratkaisuja tämän päivän ongelmiin saattaa siis löytyä hyvin yllättävistä suunnista, tässä tapauksessa peliteollisuus ratkaisi kaupunkikehittämiseen liittyvän ongelman. Voisi kuvitella, että Hämeenlinna ei jää ainoaksi kokeiluksi. Tässä on selvästi konsulteille bisnesmahdollisuus. Pelihän skaalautuu leikkipuiston suunnittelusta kaupungin suurten linjojen vetämiseen. Sinne voi tuottaa aineistoa myös omasta järjestelmästä, esim. siis viedä sinne todellisen kaupunkimallin, kuten Hämeenlinnakin teki.

Laajasti käsiteltiin myös kansalliseen maastotietokantaan (KMTK) liittyvää kehitystä, mitä palveluja ohjelmistotalot tekevät 3D-mallien päälle ja miten kaupunki näkee KMTK-kehityksen. Kaupungin puheenvuoron piti Tampereen kaupungingeodeetti Anna Mustajoki. Ja kun olimme Tampereella, niin toki suuressa roolissa oli myös Tampereen suuret kehityshankkeet, joita riittää. Tampere on päässyt selvästi positiiviseen kierteeseen. Hankejohtaja Tero Tenhunen esitteli Tampereen kehitystä esityksessään Viiden tähden keskusta.

Kaikki tapahtuman esitykset löytyvät täältä.

Vuosiluku tapahtuman nimessä antaa olettaa, että tapahtuma saa jatkoa. Tämä oli ensimmäinen kokeilu tällä kokoonpanolla, ja kokemus oli niin hyvä, että tätä kehitetään ja tapatuma järjestetään myös ensi vuonna.

 

Artikkelin avainsanat: , ,