Pohjoismainen pakina
Mikael Still
Tällä kertaa jatkan aikaisemminkin esitetyn aiheen parissa, nimittäin maanmittaustoiminnan mahdollinen yksityistäminen Norjassa. Tällä hetkellä kunnilla on monopoli hoitaa kiinteistönmuodostusta. Norjassa kuntia on 428 kpl, josta 158 on alle 3000 asukkaan kuntia. Pätevän henkilökunnan saaminen jokaiseen kuntaan on haasteellista.
Yksityistämistä yritettiin edellisen kerran vuonna 2005, jolloin itse asiassa laki maanmittaustoiminnan yksityistämiseksi jo hyväksyttiin. Pian hyväksymisen jälkeen hallitusvalta kuitenkin vaihtui ja säädettiin uusi laki, jolla jo hyväksytty laki kumottiin, ennen kuin se edes ehti tulla voimaan.
Nyt Norjan hallitus on antanut esityksen, jonka mukaan kiinteistönmuodostus voidaan antaa sellaisen maanmittarifirman hoidettavaksi, jonka vastuuhenkilö on nk, auktorisoitu maanmittari. Auktorisointi edellyttää bachelortason koulutusta ja sen päälle vähintään kahden vuoden kokemusta ja lisäksi hyväksytty suoritus auktorisointikokeessa. Vastuu auktorisointijärjestelmästä jäisi Kartverketiin, eli sikäläiseen valtiolliseen kartastolaitokseen.
Hallituksen esitys jää kuitenkin monella tavalla puolitiehen ja hallituksen tahto on osittain vaikea saada selville. Hallitus haluaa antaa myös kunnille mahdollisuuden perustaa tällaisia maanmittarifirmoja ja kilpailla muiden yritysten kanssa. Ilmeisesti sellainen kunnallinen firma voi toimia myös muiden kuntien alueella, koska esityksen keskeinen ajatus on, että asiakas saa vapaasti valita keneltä hän tilaa palvelut.
Esityksen suurin puute on kuitenkin maanmittarifirmojen toimivallan kapeudessa. Maanmittarifirmoille tulisi vain rajallinen selvitysvelvollisuus, eli osapuolten on itse esitettävä vaatimukset ja selvitykset. Lisäksi esimerkiksi rajariidassa maanmittarifirman ratkaisulla ei olisi oikeusvoimaa. Mikäli osapuolet eivät pääse sopuun rajan paikasta tai hyväksy maanmittarifirman esitystä, asia on siirrettävä maanjako-oikeuden (Jordskifteretten) ratkaistavaksi. Tämä on hämmentävää, koska perusteluissa sanotaan, että halutaan yksityiset maanmittarit Tanskan mallin mukaan. Tanskassa kuitenkin yksityinen maanmittari voi rajariidassa tehdä päätöksen, jolla on oikeusvoimaa.
Esitys on nyt lausuntokierroksella ja nähtäväksi jää, meneekö esitys läpi ja minkä sisältöisenä. Ainakin tuo toimivaltakysymys on jo saanut kritiikkiä, koska yksityisiä maanmittareita enemmän Norjan järjestelmä kaipaisi jämäkämpää päätöksenteko-oikeutta maanmittareille, olipa nämä sitten yksityisiä tai ei.
Mikael Still