MIL » Maailmalta, Tapahtumat

MIL:n jäsenmatkalla Virossa – ohjelmaraportti

11.3.2016
Paavo Häikiö

Vesa Hallikaisen matkaraportti toisesta seminaaripäivästä

Toinen kokouspäivä oli varattu kansalliselle ohjelmalle. Työkieli oli viro lukuun ottamatta yhtä sveitsiläistä ja yhtä suomalaista esitystä. Toiseen päivään osallistui noin 150 aktiivista henkilöä, joka on merkittävä määrä pienessä maassa. Myös luento-osuuden jälkeen pidetty EGÜ:n yleiskokous keräsi kymmeniä jäseniä mm. äänestämään uusia hallituksen jäseniä. Kansainvälisillä vierailla oli iltapäivällä mahdollisuus osallistua opastettuun kaupunkikierrokseen. Päivä päättyi ja uusi alkoi illanvieton sekä uusiin ihmisiin tutustumisen merkeissä.

DSC_4789

Kuvassa Mart Rae ja Mairolt Kakko

Esitykset:

EGÜn hallituksen puheenjohtaja Mart Rae esitti avaussanat ja päästi varsinaiset esiintyjät vauhtiin.

Maa-Ametin pääjohtaja Tambet Tiits esitteli avajaisesityksessään Maa-Ametin henkilöstörakennetta, organisaatiota ja toimintaa. Tiits kertoi mm., että Maa-Ametissa on noin 300 työntekijää, joista 75 % on hankkinut yliopistotasoisen tutkinnon, 73 % henkilökunnasta on naisia, keski-ikä on 44 vuotta. Maa-Amet poikkeaa Maanmittauslaitoksesta mm. siinä suhteessa, että Maa-Ameti hallinnoi osaa (n. 7 %) valtion maa-alueista. Ajankohtaisia tehtäviä ovat mm. maareformin valmistuminen, osoitetietojärjestelmän uudistaminen, geoportaalit jne.

DSC_4799

Kuvassa Tambet Tiits ja lista digitalisaation merkkipaaluista Virossa

Euroopan maanmittarikunnan yhteisön CLGE:n presidentti Maurice Barbieri Sveitsistä kertoi yksityisen omaisuuden käyttämistä rajoittavasta lainsäädännöstä maassaan. Erilaisia rajoituksia on noin 150 kpl ml. kaavoitus, moottoriteiden ja rautateiden suunnitteluvyöhykkeet, lentoasemat sekä muut rajoitus- ja suojeluvyöhykkeet ym.

Urmas Männamaa Maa-Ametista kertoi Viron E-katasterista, josta on tavoitteena saada lajissaan Euroopan paras.Martti Pietikäinen MML:n ja MAKLI:n edustajana esitteli Helsingissä pidettävää FIG:n työviikkoa 2017, ja kannusti kuulijoita osallistumaan tapahtumaan.

Lyhyissä näytteille asettajien puheenvuoroissa Raul Rokk esitteli kouluttautumismahdollisuuksia Kehnassa. Tiit Hion (Hades Invest OÜ / Topcon) ja Hugo Toll (Geosoft OÜ / Trimble) esittelivät ja kehuivat kumpikin omia tuotteitaan.

Projektipäällikkö Risto Vahenurm Talous- ja viestintäministeriöstä esitteli uutta johtojen paikkatietojärjestelmää ja tiedon tuottamista siihen.

Eesti maaülikoolin (EMÜ) professori ja Viron maanmittariyhdistyksen Eesti Geodeetide Ühing (EGÜ)  jälleen perustajajäsen Jüri Randjärv kertoi yhdistyksen perustamisesta vuonna 1926, yhdistyksen toiminnasta ja toiminnan uudesta käynnistämisestä 1990-luvun alussa.

Johtava insinööri Valdar Tamm REIB OÜ:stä kertoi tietoturvallisuudesta maanmittarin näkökulmasta.

Dosentti Harli Jürgenson (EMÜ) esitteli uutta vallankumouksellista menetelmää geodesian alalla.

CLGE:n varapresidentti ym. ym. Mairolt Kakko kertoi EGÜ:n osallistumisesta kansainväliseen yhteistyöhön.

Siim Väljaots (Veidekke AS) kertoi yrityksen mittausprojekteista ulkomailla.

Esitykset löytyvät täältä.

 

Artikkelin avainsanat: