MIL » Ajankohtaista, Pohjoismainen yhteistyö, Uutiset

Pohjoismainen yhdysmieskokous Kööpenhaminassa

26.10.2015
Paavo Häikiö

Jokavuotinen maanmittausinsinööriliittojen yhdysmieskokous Ombudsmannamöte järjestettiin tänä vuonna Kööpenhaminassa 28.9. – 29.9.2015. Asialistalla oli perinteiseen tapaan maakohtaisia raportteja maanmittausalan ajankohtaisasioista ja kehittämishankkeista sekä kuinka ja missä asioissa Pohjoismaat voisivat toimia yhdessä CLGE:ssä ja FIG:ssä. Tapaamisessa keskusteltiin myös siitä, miten maiden välillä voitaisiin tehdä maanmittausalan koulutusyhteistyötä.

Koska FIG on sijoittuneena samaan rakennukseen Tanskan maanmittariyhdistyksen (DDL) kanssa, käytin tilaisuutta hyväkseni ja pidin FIG:n kanssa työpalaverin koskien Suomen Working Weekin 2017 järjestelyjä.

Palaverissa sovittiin mm. siitä, kuinka voitaisiin edistää maiden välistä tiedonvaihtoa ja kokemuksia ajankohtaisista asioista. Sovittiin, että mikäli yhdistykset haluavat järjestää jäsentapahtumia toisessa maassa, niin yhdistykset auttavat kaikin tavoin jäsentapahtuman järjestelyissä, ohjelman laatimisessa ja kontaktien hankkimisessa yrityksistä, oppilaitoksista tai muista julkishallinnon organisaatioista. Tätä kanavaa MIL:n kannattaa hyödyntää aktiivisesti, jäsenistössämme on varmasti paljon ihmisiä, jotka haluavat kuulla, miten asioita ratkotaan muissa Pohjoismaissa.

IllallinenRuotsissa oli pientä huolta siitä, kuinka maanmittarikunta saa säilytettyä identiteettinsä ja toimintakykynsä osana Sammhällsbyggarna-yhdistystä. Tämä täytyy tietysti pitää mielessä, mikäli päätetään lähteä hakemaan yhteistyötä tai jopa yhdistymistä Ruotsin mallin mukaisesti RIL:n kanssa. Ruotsin maanmittauslaitos, Lantmäteriet, on lähtenyt avaamaan paikkatietoaineistojaan, ja ensimmäiset aineistot, pienimittakaavaiset yleiskartat, on avattu 1.7.2015. Aineistojen avaamista jatketaan, ja vuonna 2016 tulee avoimeksi dataksi tie- ja maastokartat.

Suurinta muutosta kiinteistönmuodostamisen nykytilanteeseen ollaan ajamassa Norjassa. Norjassa kiinteistönmuodostamisesta ovat vastanneet kunnat, ja siellä on koettu, ettei pienillä kunnilla ole tosiasiassa riittäviä valmiuksia hoitaa tehtävää. Norjassa kunnat saattavat olla hyvin pieniä, ja silti kiinteistönmuodostamisen osalta niillä on samat tehtävät kuin suurilla kaupungeillakin on. Näitä tehtäviä tosin hoitavat osaltaan yritykset. Nyt Norjassa on esitetty yritysten toimesta, että kiinteistönmuodostaminen yksityistetään, ja toimituksia tekisivätkin vain yritykset. Kyse on siis vielä esityksestä, ja mielenkiinnolla tietysti seuraamme, miten asia etenee. Muutoksella Norjassa siirryttäisiin lähelle Tanskan mallia.

Ensi vuonna yhdysmiespalaveri järjestetään Norjassa.

 

Artikkelin avainsanat: