MIL » Maailmalta, Pohjoismainen yhteistyö

Baltic Forum ja Viron maanmittauspäivät 5.-6.3.2015

3.5.2015
Mikael Still

Osallistuin MILin edustajana em tapahtumaan, joka pidettiin Kaakkois-Virossa sijaitsevassa Värska-nimisessä pienessä kylässä lähellä Venäjän rajaa. Seudun nimi on Setomaa ja paikallisten kieli on suomenkielisille jopa helpompi ymmärtää kuin tavanomaista Viroa.

Ensimmäisenä päivänä ohjelmassa oli joka toisena vuonna järjestettävä Baltic Forum, johon osallistui noin 30 henkilöä Virosta, Latviasta ja Liettuasta sekä pohjoismaiden edustajat. Baltic Forumin esityk-set pidettiin englanniksi ja aiheet koskivat mittauslaitteiden kalibrointia sekä Rail Balticaa, joka on suunnitteilla oleva raideyhteys Tallinnan ja Varsovan välillä. Jälkimmäisen hankkeen esityksistä opin esim. että Liettuassa on säädetty uusi rautatielaki, jonka mukaan alueiden lunastus ja korvauksen määrääminen muistuttaa hämmästyttävän paljon Suomen lunastusmenettelyä.

Toisena päivänä pidettiin Viron maanmittauspäivät, johon osallistui noin 180 virolaista maanmittaria. Pohjoismaiden edustajien esitykset pidettiin englanniksi, muut esitykset olivat vironkielisiä. Esityksissä käsiteltiin mm. Viron itärajan vaiheita kautta historian, kiinteistörekisterikarttaa, kiinteistörajoja sekä maanmittarifirmojen suhteita gryndereihin.

Me pohjoismaiset edustajat teimme pienen retken ruotsalaisten vuokra-autolla. Käytiin pienessä Saatsen kylässä, johon päästiin ajamaan Venäjän alueen kautta. Kyse on ns. Saatsen Saapas -nimisestä alueesta jossa Viron maantie kulkee Venäjän alueella noin 800 m matkalla. Alueella ei saa pysähtyä eikä valokuvata, ainoastaan läpiajo on sallittua. Rajavartijanakin toimineen maanmittarin Tõnu Raidin mukaan tästä järjestelystä ei ole virallista maiden välistä sopimusta, vaan ainoastaan kummankin maan paikallishallinnon suullinen sopimus!

Artikkelin avainsanat: