MIL » FIG, MILA

XXV FIG-kongressi 16.-21.6.2014 Kuala Lumpurissa

4.7.2014
Paavo Häikiö
Petronas-tornit Kuala Lumpurissa. (Kuva: Paavo Häikiö)

Petronas-tornit Kuala Lumpurissa. (Kuva: Paavo Häikiö)

Vuoden 2014 FIG-kongressi, 25. laatuaan, järjestettiin Malesiassa Kuala Lumpurin konferenssikeskuksessa Petronas-tornien juurella 16.–21.6.2014. Paikalla oli reilut kaksituhatta maanmittaria ympäri maailmaa kokoontuneena pohtimaan maanmittausalan polttavia kysymyksiä. Jokainen kysymys ei ehkä suomalaiselle maanmittarille enää niin päivän polttavin ollut – johtuen siitä ymmärrettävästä syystä, että kokousjoukko edusti noin sataa, kehitykseltään hyvin eri vaiheissa olevaa kansakuntaa.

Yleiskokouksessa FIG:n presidentiksi vuosiksi 2015–2018 valittiin ensimmäistä kertaa nainen. Virassa aloittaa vuodenvaihteessa Chryssy Potsiou Kreikasta. Hän toimii tällä hetkellä FIG:n varapresidenttinä. Lisäksi äänestystapaa muutettiin siten, että äänimäärä riippuu jatkossa jäsenorganisaation jäsenmäärästä.

 

(Kuva: FIG)

Suomalaiset oppilaitokset olivat hyvin edustettuna esiintyjäkaartissa. Juhana Hiironen Aalto-yliopistosta esitteli tutkimusta, jossa käsiteltiin kiinteistöarvioinnin sudenkuoppia ja yleistä virhekäsitystä siitä, että arvioinnin tuloksena syntyisi jokin absoluuttisesti oikea arvo arviointikohteelle. Tutkimuksessa oli selvitetty useilta auktorisoiduilta arvioijilta käsitystä todennäköisestä kauppaarvosta tietylle kohteelle, ja arviot vaihtelivat melkoisen paljon toisistaan.

Aune Rummukainen Rovaniemen Ammattikorkeakoulusta esitteli Ruotsin ja Suomen rajalla olevaa ongelmaa Sovereignty islands between Finland and Sweden. Myös Maanmittauslaitoksesta oli esiintyjiä paikalla: Seija Kotilainen esitteli vuosi sitten valmistuneen väitöskirjansa tutkimustuloksia konfliktinratkaisuista maantie- ja ratatoimituksissa ja Pekka Halme vuoden alusta voimaanastunutta organisaatiouudistusta.

(Kuva: Paavo Häikiö)

(Kuva: Paavo Häikiö)

Kaikki alustukset löytyvät osoitteesta www.fig.net/fig2014/technical_ program.htm.

FIG:n nuorten maanmittareiden jaosto järjesti Malesian kongressin yhteydessä oman, järjestyksessään toisen konferenssin. Suomalaiset olivat aktiivisia myös tässä tapahtumassa. Yhteensä viisi suomalaista nuorta maanmittaria oli mukana konferenssissa.

(Kuva: FIG)

(Kuva: FIG)

Tämänkertaisessa kongressissa oli normaalia suurempi suomalaisedustus, koska MIL ja MAKLI yhdessä Maanmittauslaitoksen kanssa hakivat vuoden 2017 Working Weekin järjestelyvastuuta. Yleiskokouksen äänestyksessä Suomi pärjäsi hyvin ja sai 50 ääntä 73 mahdollisesta voittaen näin Vietnamin ja Nepalin. FIG:n seuraava kongressi vuonna 2018 tullaan järjestämään Istanbulissa.

Paavo Häikiö
Kirsikka Niukkanen
Juhana Hiironen

Artikkelin avainsanat: , ,