MIL » Maailmalta, MILA

Eesti Geodeetide Ühing 7.3.2014 – Viron maanmittauspäivät

15.4.2014
Paavo Häikiö
Kuvassa Mairolt Kakko, Göran Eriksson, Duncan Mass ja Hugo Toll 1200-luvulta olevan linnoituksen raunioilla.

Kuvassa Mairolt Kakko, Göran Eriksson, Duncan Mass ja Hugo Toll 1200-luvulta olevan linnoituksen raunioilla.

EGÜ (Eesti Geodeetide Ühing) eli paikallinen MIL piti jokavuotisen kevätseminaarinsa Pärnüssa 7.3. Paikalle oli saapunut ennätysyleisö. Kävijämäärä seminaarissa on kasvanut vuosi vuodelta ja nyt seminaarivieraita oli saapunut paikalle melkein kaksisataa. Määrä on todella huikea siksikin, että seminaariin osallistuvat lähinnä yritysten edustajat. Kävijämäärä on tuplaantunut muutamassa vuodessa. Muiden maiden maanmittausinsinööriliittojen edustajia oli saapunut paikalle lisäkseni Ruotsista, UK:sta, Latviasta ja Liettuasta.

Ohjelma oli jälleen hyvin mielenkiintoinen, jota sen täytyykin olla jotta yritykset näkevät tarpeelliseksi lähettää edustajansa seminaariin. Maa-amet’n (Estonian Land Board) edustaja Priit Kuus piti alustuksen Viron kiinteistörekisterin kehittämisestä itsenäistymisen alusta nykypäivään sekä kertoi tulevista askelmerkeistä. Tämän vuoden aikana otetaan käyttöön e-Katastri, jolloin Virossa siirrytään sähköi-seen toimintamalliin sähköisine arkistoineen kaikkineen. Suomesta toimintamalli eroaa siinä, että toimituksia tekevät lähinnä yritykset omissa järjestelmissään ja siirtävät toimitusten tietoja e-Katastriin.

Suuri puheenaihe seminaarissa oli yritysten raju hintakilpailu. Konsulttihinnat kartoituksille, maaperätutkimuksille ym. romahtivat 2007-2008 aikana ja edelleen laskutuksen hintataso on vuoden 2002 tasolla, alle puolet siitä, mitä se oli korkeimmillaan vuonna 2005. Monilla yrityksillä tuntui olevan toiveita tämän suhteen EGÜ:n suuntaan, mutta liiton on tietysti hankala vaikuttaa asiaan ilman kartellisyytöksiä.

BIM (Building Information Model) oli esillä vahvasti vastuuvakuutuksen kautta; aihetta esitteli Estonian Insurance Associationin edustaja(!) Andres Piirsalu. Virossa on havahduttu siihen, että suunnittelu- ja rakennusyritysten vastuuvakuutusten hinnat ovat nousseet valtavasti viime vuosina rakentamisen virhekustannusten kautta, jotka ovat aiheutuneet esimerkiksi puutteellisista maaperätutkimuksista tai mittauksista sekä suunnittelusta. Virhekustannuksia pyritään ehkäisemään jatkossa paremmalla suunnittelulla ja BIM-mallien käyttöönotolla.

Seminaarin lopuksi EGÜ piti oman kevätkokouksensa, jossa valittiin uusi hallitus. Uusi EGÜ:n puheenjohtaja seuraavalle kaksivuotiskaudelle on Mart Rae.

Artikkelin avainsanat: