MIL » Mittanauhan nollapäässä

Puheenjohtajalta: Maanmittauspäivät ovat tärkeä osa alan kokonaisuudessa

1.3.2013
Pekka Halme

Vuoden alun tehtäviin kuuluu aina liiton hallituksen järjestäytyminen, mikä kävi tänä vuonna suhteellisen helposti. Kun hallituksen kokoonpano ei muuttunut, ei pidetty myöskään tarpeellisena muuttaa tehtäviä. Maanmittarikillan edustaja kuitenkin vaihtui.

Avoin data puhututtaa niin Suomessa kuin maailmallakin. Tanskassa on panostettu digitaaliseen asiointiin ja tiedon käyttöön. Hallituksen digitalisointistrategian ennustetaan toteutuessaan tuottavan satojen miljoonien kruunujen säästöt. Suomessa Maanmittauslaitoksen kokemukset maastotietojen avaamisesta ovat olleet positiivisia. Käyttö on lisääntynyt moninkertaisesti, ja kaikki tietoa ladanneet ovat toimineet lisenssiehtojen mukaisesti. Mahdollisuus on tuottanut jo suuren joukon käyttökelpoisia palveluita. MML:n yhtenä tärkeänä tavoitteena on saattaa sen keräämät tietovarastot laajaan ja kasvavaan käyttöön yhteiskunnassa. Se näyttää onnistuneen hyvin.

Maanmittauspäivien tulevaisuus on näyttänyt epävarmalta, kun uusia järjestäjätarjokkaita ei ole ilmoittautunut. Osasyy siihen on varmasti ollut Maanmittauslaitoksen organisaatiouudistuksen synnyttämä epävarmuus paikallisten vastuuhenkilöiden ja järjestäjäorganisaation olemassaolosta tämän vuoden jälkeen. Seuraavien vuosien päivien järjestämisestä on käyty keskusteluja, mutta mitään varmuutta niistä ei tätä kirjoittaessani vielä ole. Uskomme kuitenkin, että asia järjestyy ja arvokas perinne saadaan jatkumaan. Se ei silti tarkoita sitä, että voimme jäädä laakereilla lepäämään, vaan päivien kehittämiseksi on tehtävä töitä, jotta niin järjestäjäkandidaattien usko kuin osallistujien mielenkiinto maanmittauspäiviin säilyvät.

Tämän vuoden maanmittauspäivät lähestyvät. Kannustan kaikkia lähtemään Kuopioon 21. ja 22.3. näyttämään, että päivät ovat tärkeä osa suomalaisen maanmittauskulttuurin kokonaisuutta. Ohjelma ainakin vaikuttaa lupaavalta. MIL:n kevätkokous pidetään 21.3. Hotelli Scandicissa. Tervetuloa.

Pekka Halme, puheenjohtaja

Artikkelin avainsanat: ,