MIL » Maailmalta, MILA

Eesti Geodeetide Ühing kevadkonverents 2013 Pärnussa

28.4.2013
Paavo Häikiö

Viron EGÜ järjesti kevätkonferenssinsa 1.3.2013 Pärnussa. Paikalla oli myös edustajat Norjasta, Liettuasta sekä Suomesta.

Konferenssi on yksipäiväinen tapahtuma, jossa aihepiirit vaihtelevat itkehityksestä geodesiaan. Osallistujia päivillä oli noin 150, ja osallistujat tulivat pääasiassa maanmittausalan yrityksistä. Monet Suomessa julkisen sektorin suoritettavat tehtävät ovat Virossa yksityisten yritysten toimialaa.

Konferenssin avauspuheenvuoron piti asunto- ja viestintäministeriöstä johtaja Margus Sarmet. Hän esitteli hanketta, jossa on tarkoituksena rakentaa valtakunnallinen tietojärjestelmä (VRIS – võrgurajatiste infosüsteem), jonne koottaisiin tietoja yhdyskuntaa palvelevista maanalaisista ja maan päällisistä verkostoista.

VRIS on tarkoitus toteuttaa tukeutuen rajapintoihin. Tietoja ei kerätä yhteen keskitettyyn tietokantaan, vaan tiedot haetaan aina erikseen tarpeen mukaan rajapinnoista. Esityksen jälkeen käytiin vilkas keskustelu siitä, kuka tämän maksaa. Yrityksille rajapintojen pystyttämisestä ja pyörittämisestä aiheutuvia kustannuksia ei ollut ajateltu korvattavan mitenkään, vaan yrityksille tulee yksikäsitteisesti velvoite tarjota tietoja rajapintaan.

Liettuasta Se Centre of Registers’n edustaja Alvydas Janulevicius esitteli Liettuan hanketta perustaa 3D-katasterijärjestelmä. Liettuassa kiinteistöjä voivat olla maa-alueet, rakennukset sekä rakennukset osat kuten huoneistot tai liiketilat. 3D-katasterijärjestelmän pystyttäminen tarkoitti tässä tapauksessa lähinnä rakennusten 3D-mallintamista ja 3D rekisterijärjestelmän pystyttämistä. Näkökulma on siis täysin erilainen kuin Suomen 3D-hankkeessa, jossa on lähinnä kysymys 3D-kiinteistönmuodostamislainsäädännön kehittämisestä, ei itse tietojärjestelmän muuttamisesta 3D-järjestelmäksi.

NJKF:n edustaja Arve Leiknes Norjasta esitteli vertailuja toimintamalleista maanmittausalalla Norjassa, Tanskassa sekä Ruotsissa. Hän esitteli myös Norjan maanmittausalan koulutusta. Esityksestä kävi myös ilmi se, miksei Norjan karttalaitos pysty vapauttamaan aineistojaan vapaasti jaeltavaksi Maanmittauslaitoksen malliin; Norjassa suurimittakaavaiset aineistot omistaa yhtiö, jossa on osakkaana paitsi Norjan karttalaitos ja kunnat, myös mm. yrityksiä, jotka omistavat sähkö- ym verkkoja.

Konferenssissa kuultiin myös laaja ja seikkaperäinen esittely Olkiluoto 3:n rakennusaikaisista mittauksista, joissa virolainen yritys Geo S.T. oli ollut mukana vuosina 2006–2011, BIM-mallin (rakennusten tietomalli) laatimisesta (Nordecon AS, Mart Rae) sekä kuulumisia CLGE:stä. Kuultiinpa seminaarissa myös mielenkiintoinen esitys Galileo Galileista, jonka piti Tarton observatorion vanhempi tutkija ja astrofysiikan osaston johtaja Ph.D. Laurits Leedjärv.

Seminaariohjelmien päätyttyä EGÜ piti oman kevätkokouksensa. Kevätkokouksen jälkeen oli vielä illallinen sekä illanvietto. Tässä yhteydessä pitää vähän kehaista hotelli Strand Span keittiötä, kaikki tarjottava oli erinomaista.

Järjestäjät olivat saaneet mahdutettua yhteen tiiviiseen päivään hyvin monipuolisesti erilaista ja kiinnostavaa ohjelmaa.

Linkki päivän esityksiin: http://egu.ee/konverentsid/2013/ettekanded-3.

Artikkelin avainsanat: