MIL » MILA, Tapahtumat

Vuosisadan mittarit – maanmittaustiede ja -tekniikka yhteiskunnassa

10.1.2012
MIL Ylläpito

Näyttely Otaniemen kirjastossa 10.12.2011 – 31.3.2012

Mitä maanmittaus on, mihin sitä tarvitaan ja mitä maanmittauksen alalla on tapahtunut viimeisen sadan vuoden aikana? Tähän etsitään vastausta Aalto-yliopiston Otaniemen kampuskirjastossa Vuosisadan mittarit -näyttelyssä.

Vuosisadan mittarit keskittyy siihen, miten Aalto-yliopiston edeltäjästä Teknillisestä korkeakoulusta lähtöisin olleet maanmittarit ovat työllään vaikuttaneet suomalaisen yhteiskunnan elämään 1900-luvulta lähtien, ja miten yhteiskunnan tapahtumat ovat heijastuneet mittareiden työhön. Näyttelyssä nostetaan esiin maanmittauksen historiallisia kehityslinjoja, mutta painotetaan samalla alan merkitystä meille kaikille myös tänä päivänä.

Vuosisadan mittarit perehdyttää alaa entuudestaan tuntemattoman näyttelyvieraan maanmittaukseen saloihin. Saamaan aikaan näyttely muistuttaa maanmittausta opiskeleville ja sen parissa työskenteleville siitä työstä, jota maanmittauksen parissa on tehty kuluneen sadan vuoden aikana.

Vuosisadan mittarit -näyttelyn kokoaminen juuri nyt liittyy toisaalta vuoden 2012 tammikuussa Otaniemen Dipolissa pidettäviin Tekniikan päiviin, toisaalta TKK:n päärakennuksen remonttiin, jonka yhteydessä maanmittauksen laitos joutui tyhjentämään varastonsa ja arkistonsa – tuolloin esiin tuli runsaasti kiinnostavaa aineistoa, joka ansaitsi tulla laajemminkin nähdyksi, kertoo tekniikan historian professori Panu Nykänen.

Näyttelyn on valmistanut teollistumisen historian oppiaine, ja sen ovat koonneet FT Sampsa Kaataja, arkkitehti Anne Vähätalo sekä professori Panu Nykänen.