MIL » MILA, Mittanauhan nollapäässä, Pohjoismainen yhteistyö

Puheenjohtajalta: Kansainvälisiä tapahtumia ja kolmiulotteista kiinteistönmuodostusta

12.12.2012
Pekka Halme

Kuten eräissä yhteyksissä on jo aiemmin kerrottu, ovat MIL ja MAKLI ilmoittaneet hakevansa vuoden 2017 FIG:n Working Weekin järjestämisoikeutta. Suomen itsenäisyys 100 vuotta -teema on tuntunut menevän hyvin läpi ajankohdan perusteluna, ja ainakin jotkut muut järjestäjäkandidaatit ovat kuulemma suosiolla siirtäneet tähtäyksensä myöhemmille vuosille. Järjestäjän valinnan piti tapahtua ensi kevään Working Weekin yhteydessä Nigeriassa, mutta aiemmin syksyllä saimme yllättäen tiedon, että äänestys onkin siirretty tapahtuvaksi vasta vuonna 2014 Kuala Lumpurin kongressissa. Se antaa toisaalta aikaa täsmentää suunnitelmia, mutta on toisaalta hieman turhauttavaa, kun asian valmistelu oli jo hyvässä vauhdissa.

Naapurimaissamme on syksyn aikana ollut tarjolla muutamia mielenkiintoisia tapahtumia. Joka neljäs vuosi järjestettävä Pohjoismainen maanmittarikongressi järjestettiin Oslossa syyskuun 20.–21. päivänä. Kongressin yhteydessä kunkin Pohjoismaan maanmittariyhdistyksen nuorelle maanmittarille myöntämän 1000 euron suuruisen kongressipalkinnon sai Suomesta Karin Kolis diplomityöstään ”Tilusjärjestelyt peltoalueiden vesiensuojelun toteuttamisessa”. Pari edellistä kongressia oli kärsinyt vähäisestä osanottajamäärästä, ja koko instituution tulevaisuus oli jo alkanut tuntua uhatulta. Tämän vuoden kongressissa oli kehitys saatu ilahduttavasti käännetyksi kasvusuuntaan. Syitä voi olla monia, mutta mielenkiintoinen ohjelma oli varmasti yksi syy.

Ruotsin Värderings- och LantmäteriDagarna lokakuun puolivälissä olivat elämys. Ohjelma oli erittäin korkeatasoinen ja monipuolinen. Kehotan kaikkia harkitsemaan niille osallistumista, jos siihen vain on mahdollisuus. Yksi päivien järjestäjistä on Ruotsin ASPECT, joka on juuri päättänyt yhdistyä SVR:n kanssa ja muodostaa uuden yhdistyksen vuoden 2013 alusta alkaen. Yhdistys tulee olemaan nimeltään Samhällsbyggarna, ja sen jäsenmäärä noin 5 000. Yhdistyksen toimikentästä muodostuu samalla myös hyvin laajasti yhteiskuntarakentamista koskettava. Ruotsissa on viime vuosina otettu pitkiä askeleita uuteen suuntaan. Tulee olemaan mielenkiintoista seurata, miten yhdistyksen toiminta alkaa kehittyä. Ehkä mekin voimme siitä jotain oppia.

Maa- ja metsätalousministeriö antoi 16.10.2012 Maanmittauslaitokselle toimeksiannon 3D-kiinteistöt mahdollistavan järjestelmän kehittämishankkeen toteuttamiseksi. Hankkeen valmistelun reunaehdot olivat muuttuneet kahdessa oleellisessa kohdassa aiemman valmistelun lähtökohdista. Toimeksiannon mukaan maan alle on tulevaisuudessa mahdollista muodostaa useita kiinteistöjä päällekkäin, ja maan pinnan yläpuolella voidaan 3D-kiinteistö muodostaa kansirakennelman avulla tarkoitukseen sopivan alueen päälle. Aiempi vaatimus yleisestä alueesta on poistettu. Valmius uuden järjestelmän käyttöönottoon pitää toimeksiannon mukaan saavuttaa vuoden 2016 loppuun mennessä. Tätä toimeksiantoa toteuttamaan tullaan Maanmittauslaitoksessa perustamaan projekti aivan lähitulevaisuudessa.

Ensimmäiset talven merkit ovat olleet ilmassa ja maassakin. Saa nähdä, miten tässä käy, mutta en panisi pahakseni, vaikka pääsisin ladulle reilusti tämän vuoden puolella. Pysyvän lumen tuloa ei pysty koskaan ennustamaan, mutta Joulun tulon voi. Toivotan siksi kaikille MIL:n jäsenille ja muille MILA:n lukijoille Rauhallista Joulua ja Onnekasta Uutta Vuotta.