MIL » Jotain ihan muuta

Puheenjohtajalta

25.4.2012
Pekka Halme

Kevät on uuden kasvun alku

Tämän kirjoituksen sisältöä miettiessäni ihailin vapaana lainehtivaa Espoonlahtea. Jäät olivat lähteneet viime yönä, ja edellispäivän sateen jälkeen kirkas auringonpaiste korosti keväistä vaikutelmaa.

Aurinkoisessa säässä pidetyt Vaasan Maanmittauspäivät olivat myös menestys silmissäni. Ohjelma oli mielenkiintoinen ja osanottajia ennätyksellisen paljon. MIL:n kevätkokouksessakin oli väkeä enemmän kuin muutamaan vuoteen, mikä oli puheenjohtajan näkökulmasta erityisen ilahduttavaa. Maanmittauspäivät ovat alan tärkeä tapahtuma, jota pitää jatkuvasti kehittää vastaamaan osallistujien tarpeita.

Vuonna 2008 raporttinsa luovuttaneen maa- ja metsätalousministeriön työryhmän jälkeen hiljaiseloa viettänyt 3D-kiinteistönmuodostamisen valmistelu on ottanut pitkän askeleen eteenpäin. Ministeriön toimeksiannosta Maanmittauslaitoksessa tehty aiheeseen liittyvä teknistaloudellinen esiselvitys valmistui maaliskuun lopussa. Se yhdessä vastaavan oikeudellisen esiselvityksen kanssa antaa ministeriön haluamaa taustatietoa 3D-maailmaan siirtymisestä. Tämän jälkeen alkaa säännönmukainen lainsäädännön valmistelu, jonka kuluessa kuullaan sidosryhmiä laajasti. Aihe kiinnosta kuntia, joiden kaavoitusmonopolin piiriin 3D-hankkeiden valmistelu automaattisesti kuuluu. Se kiinnostaa myös hankkeiden rahoittajia sekä tietysti niiden toteuttajia. Tämän hetken näkemyksen mukaan kolmiulotteisia kiinteistöjä päästään muodostamaan vuonna 2015 tai 2016.

MIL ja MAKLI ovat ryhtyneet valmistelemaan Suomen satavuotisen itsenäisyyden juhlavuoden eli vuoden 2017 FIG:n Working Weekin järjestelyoikeuden hakemista. Alustavaa työtä on tehty myös MML:n ja Helsingin kaupungin matkailutoimiston kanssa. Tämän vuoden Rooman Working Weekin yhteydessä tästä aikomuksesta tullaan ilmoittamaan julkisesti. Vuoden 1990 Helsingin kongressista onkin jo ehtinyt vierähtää melkoinen tovi. Asia ei ole tietysti mitenkään kirkossa kuulutettu, mutta meillä on syytä suhtautua luottavaisesti yrityksemme onnistumiseen.

Muistutan vielä tässä yhteydessä INTERGEO 2012 tapahtumaan liittyvästä CLGE:n opiskelijoiden kilpailusta, johon liittyvää informaatiota on lähetetty myös Aalto Yliopistolle. Ilmoittautumisaikaa on 15.7. asti. Toivotan onnea kilpailuun osallistuville.

Pekka Halme
Puheenjohtaja