MIL » Maanmittarikilta, Pohjoismainen yhteistyö

Nordiskt Möte 2011

10.1.2012
Vieraskirjoittaja

Lähes koko suomalaisdelegaatio yhteiskuvassa.

Lokakuun alussa kymmenen suomalaista maanmittariopiskelijaa lähti matkalle selvittääkseen, millaista porukkaa kollegamme muissa pohjoismaissa oikein ovat. Nordiskt Möte on vuosittain järjestettävä maanmittausopiskelijoiden kokoontuminen, jonka perinteet ulottuvat vuosikymmenten taakse. Tapahtuman järjestysvuoro kiertää osallistujamaiden välillä, ja tänä vuonna isännöintivastuussa olivat tanskalaisen Aalborgin yliopiston mittarit. Menossa mukana olivat myös Lundin yliopiston maanmittausosaston ja Norjan Åsissa sijaitsevan luonnontieteiden yliopiston delegaatiot.

Suomalaisdelegaatiomme saapui perille Aalborgiin monta tuntia ennen virallisen NM-ohjelman alkamista, joten meillä oli aikaa tutustua kaupunkiin ja nauttia kesäisen aurinkoisesta päivästä. Valitettavasti ensimmäisen päivän perusteella saamamme käsitys paikallisesta ilmastosta oli harhaanjohtava, ja loppuviikon ajan saimmekin nauttia sumusta ja kosteudesta kaikissa muodoissaan. Onneksi tajusimme kuitenkin ottaa enimmän irti ensimmäisen päivän terassikeleistä, jotka taisivatkin olla syksyn viimeisiä.

Ensimmäisen illan pääohjelmanumerona jokaisen maan edustajat saivat tehtäväkseen valmistaa muille kotimaidensa perinneruoista koostuvan aterian. Saimme jälleen muistutuksen siitä, kuinka Ruotsissa on kaikki paremmin, kun sikäläiset ystävämme tarjoilivat pääruoaksi lettuja ja hilloa. Riemastusta aiheutti myös tanskankielinen nimitys mansikkakiisselille, jonka ääntämisasua allekirjoittanut sitten yritti epätoivoisesti harjoitella koko viikon.

Seuraavana aamuna suuntasimme excursiolle Aalborgin kaupungintalolle, jossa tanskalaiset osoittivat mahdottoman mahdolliseksi; kyseessä oli aidosti mielenkiintoinen kaupunkiexcu. Saimme kuulla paikallisista innovatiivisista kiinteistökehityshankkeista, joissa vanhoja teollisuus- ja satama-alueita muutetaan asunnoiksi ja toimistorakennuksiksi. Kalvosulkeisten jälkeen pääsimme tutustumaan osaan kohteista myös käytännössä kaupunkikierroksella. Tämän jälkeen ohjelmassa oli leikkimielinen suunnistuskilpailu, jossa etsimme vastauksia visaisiin kysymyksiin eri puolilta Aalborgin keskustaa.

Nordiskt Möteihin ovat perinteisesti kuuluneet erilaiset kisailut, joissa eri maiden delegaatiot ottavat toisistaan mittaa mitä erilaisimpia taitoja vaativissa koettelemuksissa. Kuten tavallista, joukkueemme hävisi Ruotsille lähes kaikissa lajeissa, usein aivan kisan viime metreillä. Kunnostauduimme kuitenkin länsinaapureitamme pilkkaavien laulujen esittämisessä, jotka raikuivat isänmaallisella ylpeydellä.

Kolmantena päivänä ohjelma oli asiapitoinen. Aluksi pääsimme tutustumaan Aalborgin yliopistoon kampuskierroksen sekä paikallisia opetusmenetelmiä esittelevän luennon merkeissä. Iltapäivällä oli vuorossa excursio tanskalaiseen COWI-insinööritoimistoon. COWI on etenkin massiivisista silta- ja muista infrahankkeista tunnettu suuryritys, joka työllistää huomattavan määrän mittareita kaupunkisuunnittelijoista geodesian osaajiin. Hämmennystä aiheutti se, ettei kukaan suomalaisedustajista ollut aiemmin kuullutkaan kyseisestä lafkasta huolimatta sen huomattavasta koosta ja ylikansallisesta toiminnasta.

Asiaohjelman jälkeen oli aika suunnata taas hauskanpitoon. Yhdeksi koko viikon kohokohdista muodostui baarikierros, jonka aikana joukkueet kisailivat erilaisissa haastetehtävissä. Kisailun mittaan saimme hämmästellä tanskalaisten mielikuvitusta oluenjuonnin ja tamponeiden yhdistelyssä, sekä nauttia hyvästä tiimihengestä joka kehittyi nopeasti eri maiden osallistujista kootuissa joukkueissa. Viimeisenä iltana ohjelmassa oli pöytäjuhla, jonka aikana pääsimme tutustumaan ruotsalaiseen sitsikulttuuriin ja siihen kuuluviin loputtomiin laulu-, leikki- ja liikuntanumeroihin. Ruotsalainen pöytäseurueeni harmitteli vain sitä, että pöydillä tanssiminen oli tilaisuudessa kielletty.

Neljän päivän pohjoismaisen verkostoitumisen jälkeen palasimme kotiin väsyneinä ja pitkälti vaaleasta leivästä sekä oluesta koostuneen ruokavalion turvottamina. Mielet olivat kuitenkin korkealla, ja useampi harkitsi jo vakavasti lähtevänsä mukaan myös ensi vuonna, jolloin NM järjestetään vaihteeksi Norjassa.

Laura Korhonen

Artikkelin avainsanat: ,