MIL » Ajankohtaista, Tapahtumat

Maanmittauspäivät avattu Rovaniemellä

25.3.2010
Mikko Hovi

Maanmittauspäivien 2010 avajaisia vietettiin Rovaniemellä Lappia-talon Tieva-salissa torstaina 25.3.2010.

Avajaisten aluksi järjestelytoimikunnan puheenjohtaja Markku Harju toivotti yleisön tervetulleeksi Rovaniemelle, Alvar Aallon näköiseen kaupunkiin. Lyhyessä puheenvurossaan Harju pohti maanmittariin kohdistuvaa yhteiskunnallista arvostusta tämän päivän teknistyvässä maailmassa ja vertasi sitä historian Kaksoisvirranmaahan ja faaraoiden Egyptiin.

Rovaniemen kaupungin tervehdyksen maanmittauspäivien osallistujille esitti kaupunginjohtaja Mauri Gardin. Tervehdyksessään kaupunginjohtaja Gardin loi katsauksen Rovaniemen nykytilaan. Rovaniemi elää parhaillaan historiansa toista voimakkaan kehittymisen aikaa. Viimeisten vuosien aikana kaupunkiin on rakennettu runsaasti uutta toimitilaa ja uusia asuntoja. Kaupungin asukasluku on ollut kasvussa ja 60000 asukkaan rajan ennustetaan rikkoutuvan vielä tämän vuoden aikana.

Tämä kehitys on vaatinut kaupungilta panostusta myös maankäytön sektorilla. Vuoden 2006 jälkeen Rovaniemellä on hyväksytty 84 uutta kaavaa. Kaupunginjohtaja Gardinin mukaan vahvaa yhteistä sitoutumista osoittaa se, että käsitellyistä kaava-asioista valtaosa on kaupunginvaltuustossa hyväksytty yksimielisesti.

Valtaosa rovaniemeläisistä toimii palveluammateissa palvellen sekä kaupunkilaisten että matkailijoiden tarpeita. Rovaniemi onkin Helsingin jälkeen kakkonen kansainvälisten matkailijoiden yöpymisissä. Rovaniemellä on kuitenkin oltu hieman huolestuneita siitä, että matkailun investoinnit Rovaniemelle ovat jääneet jälkeen muun muassa muun Lapin tasosta.

Maanmittauslaitoksen tervehdyksen päiville toi pääjohtaja Jarmo Ratia. Tervehdyksen yhteydessä pääjohtaja Ratia kertoi Tasavallan presidentti Tarja Halosen suoneen maanmittausneuvoksen arvonimen Markku Harjulle ja Pekka Päivikkeelle.

Juhlapuheessaan professori Asko Suikkanen Lapin yliopistosta pohti tulevaisuuden työelämää otsikolla Minne olemme menossa ja olenko minä myös siellä?

Avajaisten taiteellisesta puolesta vastasi Lapin kamariorkesterin jousikvartetti.

Avajaisten yhteydessä jaettiin myös seuraavat huomionosoitukset:

– Suomen Maanmittausinsinöörien Liiton tunnuspalkinto Terrasolid Oy:lle
– MAKLIn maanmittaripysti Anssi Kuuselalle
– Maanmittauspäivien neuvottelukunnan standaarit Rovaniemen kaupungille ja Rovaniemen ammattikorkeakoululle
– Maanmittausalan edistämissäätiön apurahat Jussi Rouhennolle, Jaakko Niskaselle ja Pekka Raitasen johtamalle, Suomen satellittipohjaisen kaukokartoituksen historiaa työstävälle työryhmälle.

Artikkelin avainsanat: