MIL » Uutiset

Kuopion kaupungin uusi paikkatietojärjestelmä Teklalta

17.10.2010
Mikko Hovi

Kuopion kaupunki on hankkinut paikkatiedon hallintaan Tekla Xcity -paikkatietojärjestelmän. Järjestelmävalintaa edelsi hankintalain edellyttämä tarjouskilpailu. Kilpailutettavalle järjestelmälle kuvattiin tavoitteet ja vaatimukset vaatimusmäärittelyssä. Lisäksi kilpailuun osallistuneita tietojärjestelmiä koekäytettiin.

– Paikkatietojärjestelmän uudistaminen on meille merkittävä hanke. Kaupungeissa paikkatietoja käytetään esimerkiksi päätöksenteon taustatietoina. Teklan järjestelmä mahdollistaa paikkatietojen hyödyntämisen aiempaa tehokkaammin osana kaupungin muita tietovarantoja, kertoo Kuopion kaupungingeodeetti Jari Kyllönen.

Edellytyksenä valittavalle paikkatietojärjestelmälle oli tuki Oracle Spatial -tietokannalle, jota Kuopion kaupunki käyttää paikkatiedon hallinnassa.

– Teklan järjestelmässä on vaadittu tuki Oracle Spatial -tietokannalle, joten tieto liikkuu sujuvasti kumpaankin suuntaan Tekla Xcityn ja Oraclen välillä, Kyllönen toteaa.

Tähän asti Kuopiossa on ollut käytössä kaupungin itse kehittämä paikkatietojärjestelmä. Nyt haluttiin ulkoinen järjestelmätoimittaja.

– Oma järjestelmä on haavoittuvainen. Se on muutaman kehittäjän varassa, ja jos avainhenkilö lähtee meiltä pois, samalla lähtee suuri määrä tietoa järjestelmästä ja sen ylläpidosta, Kyllönen toteaa.

– Vahva ulkopuolinen järjestelmätoimittaja takaa myös aiempaa paremmin järjestelmäkehityksen. Näemme, että esimerkiksi standardien rajapintojen toteuttaminen onnistuu paremmin ohjelmistotalolta, Kyllönen jatkaa.

Kuopion kaupunki hyödyntää Teklan järjestelmää ennen kaikkea paikkatietojen ylläpidossa. Tekla Xcityn avulla paikkatietoja voidaan hyödyntää aiempaa monipuolisemmin eri työtehtävissä.

– Tavoitteena on tehostaa muun muassa maaomaisuuden hallinnan- ja toimituskarttatuotannon prosesseja, Kyllönen painottaa.

Lisätietoja:
Toimialajohtaja Mike von Wehrt, Tekla Infra & Energy
Puh. 040 736 0500
etunimi.sukunimi@tekla.com

Kaupungingeodeetti Jari Kyllönen, Kuopion kaupunki, tekninen virasto
Puh. 017 185 501
etunimi.sukunimi@kuopio.fi

(www.tekla.fi)

Artikkelin avainsanat: , ,