MIL » Uutiset

Karttakeskuksen Muutamme ilmastoa -kirja palkittiin

3.6.2009
Teemu Kärkäs

Karttakeskuksen Muutamme ilmastoa -kirja on palkittu tiedonjulkistamisen valtionpalkinnolla. Se on opetusministeriön myöntämä palkinto yksityishenkilölle tai ryhmälle ansioista tiedonjulkistamisessa. Se myönnetään ensisijaisesti edellisen vuoden aikana julkaistuista kirjoista, radio- ja TV-esityksistä, sanoma- ja aikakauslehdistä tai muista tietotuotteista. Palkintoa on jaettu vuodesta 1968 lähtien.
Muutamme ilmastoa on kirja, joka kertoo kaiken oleellisen ilmaston muuttumisesta ja siihen liittyvistä ilmiöistä. Asiaan liittyy monia epävarmoja seikkoja, eikä tällä hetkellä tiedetä riittävän varmasti, millainen ilmasto on 50 tai 100 vuoden kuluttua. Sen muuttuminen ihmisen toiminnan vaikutuksesta on kuitenkin tieteellinen tosiasia, ei mielipidekysymys.

Kirjan päätoimittaja on Heikki Nevanlinna ja kirjoittajina on 11 Ilmatieteen laitoksen asiantuntijaa, jotka tutkivat ilmaston muuttumista. Kirjassa on runsas kuvitus, joka havainnollistaa ilmastonmuutosta ja sen vaikutuksia.

Palkintolautakunta toteaa päätöksen perusteluissaan muun muassa seuraavaa:
”Kysymyksessä on poikkeuksellisen huolellisesti ja asiantuntevasti mutta samalla ymmärrettävällä tavalla kirjoitettu teos, joka toimii niin tietokirjana kuin käsikirjanakin. Teoksen luettuaan ilmaston monimutkaisuus selviää lukijalle, samoin keskustelussa yleisesti viljelty erikoisterminologia. Kirja on suorastaan antoisaa luettavaa sekä kaunista ja selkeää kieltä. Kuvitus on kauttaaltaan huolellisesti toteutettu ja kirjan graafinen ilme on havainnollinen ja lukemaan houkutteleva. Teos on suuren asiantuntijajoukon perusteellisen harkinnan ja huolellisen yhteistyön kautta syntynyt helmi vuonna 2008 ilmestyneen tietokirjallisuuden joukossa.”

(www.karttakeskus.fi)

Artikkelin avainsanat: ,