Jyväskylän sosiaali- ja terveystoimi: Reitinoptimointi toteutuu varmasti
Kaisa Harju
Jyväskylän kaupungin sosiaali- ja terveystoimessa tutkitaan innolla mahdollisuuksia reittien ja aikataulujen optimointiin, koska sillä saavutetaan suuria kustannussäästöjä, saadaan enemmän aikaa asiakaspalveluun ja vähennetään ympäristökuormitusta.
Kaupunki on tehnyt reitinoptimoinnin ympärillä tiivistä yhteistyötä Jyväskylän yliopiston kanssa ja antanut tutkijoille mahdollisuuden osoittaa kaupungin oman datan pohjalta, minkälaisia säästöjä ja työn laadun parannuksia optimoinnin avulla voitaisiin saada aikaan.
Jyväskylässä on tiedetty, että esimerkiksi kotihoidossa asiakkaan luona tapahtuvaan työhön ei ole ollut riittävästi aikaa. Kaikkeen muuhun on kulunut enimmillään lähes 70 prosenttia henkilöstön työajasta.
”Nyt olemme saaneet tutkimuksista tietoa, jonka avulla voimme muuttaa toimintakäytäntöjä siten, että asiakkaan luona tapahtuvaa työtä voidaan lisätä nykyisillä resursseilla. Tässä voittavat asiakkaiden lisäksi myös henkilökunta ja veronmaksajat”, sosiaali- ja terveystoimen johtaja Pekka Utriainen sanoo.
Optimointi säästää kuljetuskustannuksia
Varovaisesti arvioiden Jyväskylän sosiaali- ja terveystoimen noin kahden miljoonan euron kuljetuskustannuksista voitaisiin Utriaisen mukaan säästää optimoinnin avulla 200 000–300 000 euroa vuodessa. Lisäksi muuttamalla muita toimintakäytäntöjä, kuten henkilökunnan työvuoro- ja reittisuunnittelua ja kirjaamiskäytäntöjä, asiakastyöhön saataisiin 700 000 euron arvosta lisää aikaa.
”Optimointiin mennään varmasti. Se on vain ajan kysymys. Ainakin meillä pelkät budjettipaineet ovat niin kovat, että ratkaisuja on pakko löytää. Ympäristösyistä tulee varmaan ennen pitkää sellaiset lainsäädännöllisetkin pakotteet, että kulkemisen logiikka on optimoitu”, Utriainen toteaa.
(www.esri-finland.com)