MIL » Ajankohtaista, Maanmittarikilta, MILA, Tapahtumat

IGSM 2009, Zürich, Sveitsi

3.6.2009
Katri Nuuja

Maanmittausalan opiskelijoiden vuotuinen kansainvälinen tapaaminen IGSM (International Geodetic Students Meeting) järjestettiin tänä keväänä Zürichissa.

General Assembly oli sveitsiläiseen tapaan hyvin organisoitu. (Kuva: Katri Nuuja)

General Assembly oli sveitsiläiseen tapaan hyvin organisoitu. (Kuva: Katri Nuuja)

Osallistujia oli yhteensä  160 ja he edustivat 15 eri maata. Suomen delegaatio oli ilahduttavan suuri, siihen kuului viisi opiskelijaedustajaa Maanmittarikillasta ja kolme senioriedustajaa (sekä yksi varjo-senioriedustaja).

Seniorit ovat tapaamisessa ”epävirallisia” osallistujia, onhan kyseessä opiskelijatapaaminen. Tosin IGSM:n General Assembly antoi viime vuonna senioreille äänioikeuden ja yhden yhteisen äänen, joten äänestyksiin osallistui muiden jäsenmaiden ohella tänä vuonna myös useita eri kansallisuuksia edustava jäsenmaa nimeltä ”Seniors”.

Junaonnettomuuden vuoksi loppumatka taittui kävellen. (Kuva: Katri Nuuja)

Junaonnettomuuden vuoksi loppumatka taittui kävellen. (Kuva: Katri Nuuja)

Sveitsi on maanmittarin luvattu maa, eikä mielenkiintoisista tutustumiskohteista ollut pulaa. Tutustuimme mm. Alppien alitse rakennettavan 57 kilometriä pitkän rautatietunnelin mittauksiin. Yksi reissun kohokohdista oli vierailu Leican tehtaalle, joka toimii edelleen Wild-teodoliittien syntysijoilla Heerbruggin kylässä, aivan Itävallan rajan tuntumassa. Tänä vuonna koettiin jotain ennen näkemätöntäkin: IGSM:n historian ensimmäinen junaonnettomuus. Osallistujia pitkin Reinin rantaa kuljettanut maisemajuna suistui kiskoilta. Junan huippunopeus vastasi kävelyvauhtia, joten suuremmilta vahingoilta vältyttiin.

Kirjoittaja ja mittarikollega Heerbruggissa.

Kirjoittaja ja mittarikollega Heerbruggissa.

Moni varmaan miettii, mikä saa jo jokin aika sitten valmistuneen vanhemman tieteenharjoittajan käyttämään vapaa-aikaansa opiskelijatapahtumaan osallistumiseen. Syy on melko yksinkertainen: IGSM koukuttaa. Vuosien saatossa aktiivisista kävijöistä on muodostunut kaveriporukka ja kontaktiverkosto, joka tapaa toisiaan IGSM:ssä vielä valmistumisen jälkeenkin.

Kansainväliseen toimintaan osallistuminen jo opiskeluaikana on osoittautunut hyödylliseksi myös muutoin kuin verkostoitumisen ja tapaamisten ammatillisen annin kannalta. Näkemysten vaihdosta ja kulttuurien eroista saaduista opeista on ollut paljon hyötyä myös myöhemmässä työ- ja järjestöelämässä. Hienoa on siis nähdä, että kiltalaisten keskuudessa on edelleen intoa osallistua tapahtumaan.

Lisätietoa mm. Sveitsin IGSM:n sivuilla http://www.igsm.ethz.ch/

Artikkelin avainsanat: