CLGE:n yleiskokous Roomassa
Pekka Halme
Osallistuin Suomen edustajana CLGE:n syysyleiskokoukseen, joka pidettiin Roomassa syyskuun 11.–12. päivänä. CLGE on 31 Euroopan maan maanmittareiden kansallisia yhdistyksiä edustava järjestö, jonka tarkoituksena on edustaa ja edistää maanmittausalaa. Kokouksen asialistalla oli kaksi merkittävää asiaa nimittäin pitkään valmistellun Code of Conduct -dokumentin hyväksyminen ja allekirjoitus sekä kahden uuden ehdokkaan eli Venäjän Federaation ja Kroatian järjestön hyväksyminen jäseneksi.
Code of Conduct hyväksyttiin ilman soraääniä. Venäjän jäsenyydestä käytiin yllättäen Ranskan aloitteesta hieman kummallinen keskustelu heidän statuksestaan, koska venäjä ei ole EU:n jäsen. Ranskalaisilta unohtui kyllä täysin, että eräät muutkaan jäsenvaltiot kuten Sveitsi ja Norja eivät ole EU-jäseniä. Lopulta kuitenkin jäsenyys hyväksyttiin Ranskan äänestäessä tyhjää.
Code of Conduct eli käytännössä eettiset säännöt on tarkoitus myös ratifioida kunkin jäsenmaan järjestöissä mahdollisuuksien mukaan. Ajatukseltaan säännöt eivät poikkea MIL:n eettisistä säännöistä, mutta koska ne perustuvat yksityisten maanmittareiden maailmaan, eivät ne kaikilta osin suoraan istu suomalaiseen valtion/kunnan viranomaismittarin toimintaympäristöön.
Kokouksen puitteina olivat 30-asteinen kesäinen sää ja Rooman ihmisiä kuhisevat kadut kokoushuoneen ulkopuolella. Hallinnollisten päätösten mausteena oli vierailu Istituto Nazionale per la Graficassa. Sen tuntevat tietämättään kaikki Roomassa käyneet, koska se toimii Fontana di Trevin patsaiden takana olevassa Palazzo Polissa. Professora Andrea Cantilen piti mielenkiintoisen esitelmän Italian kartoituksen historiasta Renessanssista nykypäivään. Alakerran työtiloissa tutustuimme perinteiseen tapaan painaa karttoja käsin. Alan ammattimiehen työskentely oli vaikuttavaa katseltavaa. Lopuksi nautimme hauskan illallisen instituutin juhlasalissa, jossa italialaiset innostuivat joukolla laulamaan tunnettuja italialaisia elokuva- ja oopperasävelmiä omiensa joukosta tulleen pianistin säestyksellä.
Matkalla kentälle lähtöpäivän iltana taksikuski, nuori mies, ajoi kuin formularadalla ja lauloi taivaalla loistavan kuun valaisemaan maisemaan radion erosramazottin päälle kovaa, antaumuksella ja aika nuotin vierestä. Rooma on Rooma.