MIL » Uutiset

ASP-järjestelmän ja omistusasuntolainojen valtiontakausjärjestelmän ehdot paranevat

3.6.2009
Teemu Kärkäs

Nuorten ensiasunnon hankintaa tukevassa asuntosäästöpalkkiojärjestelmässä (ASP) ja omistusasuntolainojen valtiontakausjärjestelmässä sovellettavat ehdot paranevat merkittävästi. Valtioneuvosto on tänään hyväksynyt eduskunnalle annettavaksi asiaa koskevan hallituksen esityksen.

”Ehtojen parantamisen tarkoituksena on kohentaa erityisesti ensiasunnon hankkijoiden asemaa asuntomarkkinoilla ja samalla edistää rahoituskriisin ja taantuman myötä hiljentynyttä asuntokauppaa”, toteaa asuntoministeri Jan Vapaavuori.

ASP-asunnonhankkijalle maksetaan 3 000 euron suuruinen suhdanneluonteinen asuntosäästöpalkkio, jos asuntoa koskeva osto- tai luovutussopimus tehdään tai omakotitalon rakennustyö aloitetaan 1.7.2009 ja 31.12.2011 välisenä aikana.

Tuettavien ASP-korkotukilainojen enimmäismääriä on tarkoitus kaksinkertaistaa nykyisestä  ja enimmäislaina-aikaa pidentää 18 vuodesta 25 vuoteen myöhemmin lakien vahvistamisen yhteydessä annettavalla asetuksella.

ASP-korkotuen määrä säilyy ennallaan. Korkotukea maksetaan 70 prosenttia 3,8 prosentin omavastuukoron ylittävältä osalta kymmenenä ensimmäisenä lainavuotena.

(www.ymparisto.fi)