MIL » MILA, Mittanauhan nollapäässä, Virallista

Puheenjohtajalta 5/2016

2.12.2016
Paavo Häikiö

paavoEvoluutio on pitkäkestoinen prosessi, joka tuottaa uutta monimuotoisuutta. Evoluutio valmistelee uutta koetellulla tavalla ja päästää eteenpäin tiukan seulan läpäisseet, oli sitten kyse eliöistä tai toimintatavoista. Revoluutio taas on sama juttu mutta se tapahtuu nopeasti ja ilman harkintaa tai palautusaikaa. Revoluutiossa seulasta menee läpi kaikki ja seulakin saattaa rytäkässä hajota.

Maailma on elänyt ihmisen mittapuulla pitkään revoluution aikakautta. Mittelöitä eri areenoilla käydään parhaillaan ankarammin kuin koskaan. Silläkin on joku uhriluku. EU:n olemassaoloa perustellaan usein rauhalla ja vakaudella. Silti Eurooppa ja muu maailma on pullollaan syrjäytyviä nuoria, joilta mahdollisuudet hyvään elämään on viety. Menetettyjä tulevaisuuksia. Kehittynyt yhteiskunta ei ole pystynyt vastaamaan tähän hätään, ja joskus epäilen, että sitä ei edes tunnisteta ongelmaksi. Tai jos tunnistetaan, siitä ei piitata.

Se on tämän aikakauden suurin kriisi. Tämä kriisi ei tuota sankaritekoja tai mitaleja. Tämä kriisi tuottaa pelkästään uhreja.

Kuinka maanmittarit vastaavat maailman hätähuutoon? Vakaan yhteiskunnan ja hyvinvoinnin perusta on luotettava kiinteistöjärjestelmä. Suomessa tällaiset asiat ovat itsestäänselvyyksiä; se on asia, josta ei tarvitse piitata, yhteiskuntaan luotetaan ja se hoitaa asian kuntoon taustalla. Maailmalla tämä ei ole ollenkaan näin yksioikoista tai itsestään selvää.

Suomi on hyvin pieni maa sekä pinta-alaltaan että väestöltään. Yksi hirmuisen hyvin hoidettu pläntti maapallolla ei tee maanmittarin globaalia puutarhaa kauniimmaksi. Suomen pitää olla suunnannäyttäjänä koko maailmalle siinä, miten vakaata yhteiskuntaa rakennetaan. Ei ole sattumaa, että maanmittarit ovat yhden Suomen vanhimman ammattikunnan edustajia.

Omalta osaltaan suomalaiset maanmittarit tekevät tärkeää työtä osallistumalla kansainväliseen toimintaan aktiivisesti. Ensi keväänä järjestetään FIG Working Week 2017 Helsingissä yhdessä Maanmittauspäivien kanssa, ja tilaisuuden yksi suuri anti on jakaa tietoa eri puolilla maailmaa tapahtuvasta kehitystyöstä. Samalla suomalaiselle maanmittarille avautuu mahdollisuus verkostoitumiseen alan ammattilaisten kanssa. Tämä työ jalkautuu myös kehittyvien maiden arkielämään ja edesauttaa elämisen ja olemisen edellytyksiä.

Suomalainen maanmittari, nyt sinulla on ainutlaatuinen tilaisuus olla mukana maailman suuressa virrassa. Osallistu FIG Working Weekille, ilmoittautuminen on nyt aukaistu täällä.

MIL:n vuosi on sujunut hyvin. Working Weekin valmistelut ovat pitäneet kiireisenä ja onpa lisäksi saatu järjestettyä jäsenistölle Maanmittauspäivien lisäksi muutakin ammatillista ohjelmaa. Tästä on hyvä jatkaa vuoteen 2017. Ensimmäisenä jäsentapahtumana on maaliskuun ensimmäiseen viikonloppuun osuva matka Viron maanmittauspäiville. Ilmoittautuminen tähän aukaistaan heti vuoden alussa. Viestintää hoidetaan tästä lähinnä sähköpostitse, joten on tärkeää että jäsenistön sähköpostiosoitteet ovat oikein. Jos et ole saanut tänä vuonna MIL:ltä sähköpostia, niin osoitetietosi olisi syytä päivittää. Viron maanmittauspäivien jälkeen on suunniteltu järjestettäväksi RIL:n ja mahdollisesti SAFA:n kanssa seminaari, jonka yhteydessä pidetään myös kevätkokous. Tästä tulee lisätietoja myös alkuvuonna.

Rauhallista Joulua
Paavo Häikiö