MIL » Maailmalta, MILA

Elämää Tanskassa

27.4.2010
Teemu Kärkäs

Nyhavn, KööpenhaminaSanotaan, että Tanskassa asuu maailman onnellisin kansa. Mistä se johtuu? Tanska on liberaalinen ja suvaitsevainen maa, ja tanskalaisilla on yleisesti ottaen iloinen elämänasenne, vahva itsetunto ja hyvä oman elämän hallinta. Niissä tanskalaiset ovat ehdottomasti Pohjoismaiden kärkipäätä. Työ on tärkeä asia, mutta vapaa-aika ja perhe vielä tärkeämpiä, joten töissä ei yleensä vanuta myöhään ellei siihen ole erityisen hyvää syytä. Ulkona syödään usein perheen ja kavereiden kanssa ja kuppiloiden terassit täyttyvät jo helmikuussa ulkoilmaa arvostavista kaupunkilaisista. Vaikka Kööpenhamina on asukasmäärältään verrattain suuri, keskustassa on pikkukaupunkimainen tunnelma, se on pieni ja tiivis. Kööpenhamina on kuin iso kylä. Pyörällä pääsee mihin vaan ja ihmiset ovat ystävällisiä ja rentoja. Kööpenhamina on paljon kansainvälisempi kuin Helsinki, ja sen näkee kaupunkikuvassa ihmisissä ja ravintolamaailmassa. Mutta kyllä ne smørrebrødit, pølset ja bisset kelpaavat kaikille J

Talous ja työelämä

Tanska oli ensimmäisten lamaan ajautuneiden maiden joukossa Euroopassa vuoden 2007 alussa asuntobuumin päättyessä, ja myös ensimmäisiä siitä selvinneitä vuoden 2009 puolivälin tienoilla. Työttömyys nousi viime vuonna arviolta 3,6 prosenttiin, kun se vuotta aikaisemmin oli käynyt ennätyksellisen alhaalla 1,8 prosentissa. Kuluttajien luottamus on alkanut pikku hiljaa parantua, kun asuntokauppa on herännyt korkojen selvän alenemisen ja hintojen laskun seurauksena. Tanskalaisten positiivisuus näkyy myös markkinoilla – joskus liiankin paljon, sillä asiakkaat eivät aina ymmärrä että ongelmat eivät poistu itsestään ajan kuluessa. Tanskassa on käytetty erilaista struktuuria kiinteistörahoituksessa, esimerkiksi junior-pankkeja ja mezzanine-lainoja on käytetty paljon yleisemmin kuin Suomessa. Korkea velkavipu on tuottanut paljon ongelmia, kun sekä LTV- (Loan To Value) että DSCR (Debt-Service Coverage Ratio )-kovenantit ovat paukkuneet tasaista tahtia.

Tutkimusten mukaan Tanskassa on EU-maiden pisin työssäoloaika, 39 vuotta, mikä pääasiassa on työmarkkinoiden liikkuvuuden ja joustavuuden ansiota. Työkulttuuri on melko samanlaista kun Suomessa: tehdään kovaa töitä, mutta aina ehtii myös nauraa työkavereiden kanssa. Työtehtävistä ja deadlineista riippuen työaika totta kai vaihtelee, mutta harvoin joutuu tekemään ylipitkiä päiviä tai viikonloppuja. Tanskalaisten kuuluisa sarkasmi värjää työpaikan ja aina pitää olla hyvä vastaisku takataskussa. Työpaikkahierarkia on horisontaalinen, ja pomon kanssa keskustellaan samalla tasolla ja päätöksiä tai määräyksiä saa kyseenalaistaa. Kansainvälisessä pankissa työkieli on englanti, mutta joskus tulee käytettyä noin 4 kieltä päivässä kun hoidamme case:ja koko Pohjoismaissa sekä Baltiassa ja Saksassa. Melkein jokaisessa työpaikassa on aina niin kutsuttu ”fredagsøl”-niminen tapahtuma, jossa nautitaan oluesta työkavereiden kanssa työpäivän päätteeksi ennen viikonlopun viettoon lähtöä.

Samoin kuin Suomessa, Tanskassakin on progressiivinen verojärjestelmä, eli ne, jotka ansaitsevat eniten, maksavat myös tiettyyn rajaan asti enemmän veroa. Veroprosentit alkavat kuitenkin noin 35-38 prosentista, ja pahimmillaan joutuu maksamaan jopa yli puolet palkasta veroa. Myös autovero on maailman korkeimpia, mikä osittain selittää pyöräilyn suosion autoilun sijasta. Myös monet vapaa-ajan huvit ovat kalliimpia Suomeen verrattuna, kuten hintataso yleisesti, joten palkkaneuvotteluissa kannattaa siis ottaa nämä tekijät huomioon. Palkkataso on tosin muutenkin korkeampi kuin Suomessa, joten käteen jää verojen ja muiden pakollisten elinkustannusten jälkeen sama ellei enemmänkin kuin Suomessa.

Asuminen ja vapaa-aika

Kööpenhaminassa asuntojen hinta- ja vuokrataso on melko samaa luokkaa kuin Helsingissä keskimäärin. Sijainnista tinkimättömille yhteisasuminen vuokralla kämppiksien kanssa on tosi yleistä jopa kaksikymppisten lopussa. Niin mekin päätettiin tehdä, koska emme halunneet heittää koko palkkaa vuokranmaksuihin. Vuokra-asuntoa ottaessa voi joutua maksamaan jopa 3 kk:n talletuksen sekä 3 kk:n vuokran etukäteen, eli pitää olla vähän säästöjä kun muuttaa. Asuntojen hinnat ovat toisaalta tippuneet merkittävästi verrattuna Suomeen viime vuosien villiintyneen uudisrakentamisen vuoksi, eli nyt saisi hyvän asunnon kohtuuhintaan, jos haluaisi sijoittaa.

Tanskassa julkinen liikenne toimii hyvin, mutta silti viidesosa matkoista kuljetaan pyörällä. Pyöräilyliikenne on kasvanut kymmenessä vuodessa 41 prosenttia, autoilu 18 prosenttia, ja pyöriä onkin paljon ja kaikkialla ympäri vuoden ja säästä riippumatta. Liikennesäännöt ovat pyöräilijöille suurimmaksi osaksi samat kuin autoilijoille, joten ne on paras tuntea hyvin ennen iltapäiväruuhkaan eksymistä. Pyöräilijät ajavat omilla kaistoillaan, heillä on omat ryhmittymissääntönsä ja liikennevalonsa, minkä ansiosta matka taittuu turvallisesti ja tehokkaasti.

Tanskassa rantaviivaa on 7000 kilometriä, rannat ovat loivia ja vesi läpinäkyvää. Parasta luonnon suhteen ovatkin nimenomaan rannat, jotka tarjoavat monipuolisia harrastusmahdollisuuksia kuten esimerkiksi kite-surffaus, jonka aloitimme viime vuoden syksyllä. Tanskan tuuliseen ilmastoon kyseinen harrastus sopiikin mitä loistavammin. Lajin suosio onkin kasvanut vajaassa kymmenessä vuodessa huomattavasti, mikä näkyy muun muassa laajasta ikäjakaumasta: nuorimmat harrastajat teini-iässä kun taas vanhin aktiiviharrastaja on saavuttanut jo yli 80 vuoden kunnioitettavan iän.

Kaiken kaikkiaan Kööpenhamina on erittäin viihtyisä paikka asua puolentoista vuoden kokemuksen perusteella. Positiivinen yllätys on ollut miten helppoa on aloittaa uusia harrastuksia ja tutustua uusiin ihmisiin. Negatiivisin on korkea hintataso! Huomaa että on asunut täällä kauan jo kun 10 euroa drinkistä on halpaa kuin saippua…

Kirsi Koivula ja Tina Salvén