MIL » MILA, Uutiset

E-justice verkottaa Euroopan oikeudellisesti

15.10.2010
Leo Olkkonen

EU-jäsenmaiden yhteinen oikeusasioiden sähköinen palveluportaali E-justice on avattu heinäkuussa. Portaaliin on luotu kullekin jäsenmaalle omat asiakohtaiset kansalliset sivut. Alkuvaiheessa portaaliin kootaan tietoiskuja jäsenmaiden tuomioistuin- ja oikeusjärjestelmistä. Sivustoilta löytyy ohjeet esimerkiksi siitä, miten kansalainen voi nostaa kanteen toisessa EU-maassa.  Suomen kansalliseen osioon on tarkoitus tehdä linkit muun muassa www.oikeus.fi-, www.om.fi– ja Finlex -sivustoihin. Lisäksi oikeusministeriö on yhteistyössä Maanmittauslaitoksen ja Patentti- ja rekisterihallituksen kanssa kokoamassa suomi.fi– ja yrityssuomi.fi -portaaleihin sähköisen oikeuden ja asioinnin e-justice-sivuston, johon tehdään linkit komission portaaliin ja kansallisiin sivustoihin.

Eurooppalaisessa tietojenvaihdossa on jo edetty pitkälle muun muassa kaupparekisteriyhteistyössä (EBR) ja kiinteistörekisteriyhteistyössä (EULIS). Viime vuoden aikana alkoivat myös kansalliset maksukyvyttömyysrekisterit verkottua.

Käy tutustumassa vasta avattuun portaaliin osoitteessa https://e-justice.europa.eu. Portaalin kautta pääset vaikka Eurooppalaisen kiinteistötietopalvelun (EULIS) sivustoille tai saat tietoa eri jäsenvaltioiden kansallisista kiinteistörekistereistä. Voit myös tehdä portaalin kautta esimerkiksi yleisölle tarkoitetun kiinteistöhaun (FastighetsSök – för alla) Ruotsin maanmittauslaitoksen internetsivustolla.

Artikkelin avainsanat: , , , ,